Близо 1600 души се включиха в протест срещу полицейския произвол и в подкрепа на свободата на медиите въпреки очакванията, че проявата ще привлече 20 000 души, информира ДПА.

Днешната демонстрация бе провокирана от неотдавнашните действия на руската полиция срещу разследващия журналист Иван Голунов. Проявата бе посветена на "бъдещето на руското гражданско общество", заяви Владимир Соловьов, председател на Съюза на журналистите в Русия.

Вижте снимки >>

Голунов не се присъедини към днешната демонстрация. Не се знае защо в проявата се включиха толкова малко участници. По-рано тази седмица при неразрешена демонстрация в подкрепа на репортера стотици хора бяха арестувани, припомня ДПА.

Голунов бе задържан на 6 юни, обвинен в опит за разпространение на наркотици и поставен под домашен арест, но след комплексни експертизи обвинението бе свалено от журналиста, а той самият освободен. Голунов отричаше обвиненията.

По-рано той разкри връзките с мафията и корупция в структурите на полицията и разузнаването. Журналистът, работещ за сайта "Медуза", от месеци е получавал заплахи.

Журналисти и правозащитници обявиха днешната демонстрация под мотото "Справедливост за всички".