Хаким Джефрис беше избран днес за лидер на демократите в Камарата на представителите на американския Конгрес. По този начин той става първият чернокож конгресмен, избран на такъв висш пост в Конгреса, предаде Ройтерс.

Избирането му бележи издигането на по-младо поколение лидери на демократите в Камарата на представителите и края на ерата на Нанси Пелоси, която по-рано този месец обяви, че възнамерява да се оттегли от лидерския пост. През 2007 г. тя стана първата жена, избрана за председател на долната камара на Конгреса.

В момента главните три ръководни поста на демократите в Камарата на представителите се заемат от хора, които са на над 80-годишна възраст - Пелоси, която е председател на камарата, е на 82 години, лидерът на мнозинството Стени Хойър е на 83, а парламентарният организатор на мнозинството Джеймс Клайбърн е на 82.

Смяната в ръководството на демократите се извършва в момент, когато предстои републиканците да установят контрол върху Камарата на представителите на 3 януари, след като спечелиха мнозинство в нея на междинните избори на 8 ноември, макар и не толкова голямо, колкото очакваха.

Джефрис ще заеме лидерския пост на демократите в Камарата на представителите в началото на 2023 г., след като Конгресът се събере в новия си състав.

"Издигането на Хаким Джефрис като лидер на демократите в камарата е повратен момент в историята на САЩ", заяви преди обявяването на резултата от гласуването лидерът на мнозинството на демократите в Сената Чък Шумър.

Републиканците и техният лидер в Камарата на представителите Кевин Маккарти, който иска да стане следващият й председател, предупреждават демократите, че са готови бързо да се заемат за работа, предприемайки разследвания срещу служители от правителството на президента Джо Байдън и дори срещу самия държавен глава и сина му Хънтър. Те също така казват, че искат значителни съкращения на бюджетните разходи, а сред основните им приоритети е и засилването на сигурността на границата, посочва Ройтерс.