Изработването и поставянето в центъра на Скопие 11 паметници през 2014 г., по време на правителството на Никола Груевски, е обект на разследване на прокуратурата за преследване на организираната престъпност и корупцията в Република Северна Македония под кодовото име "Феникс".

На пресконференция вчера бяха обявени подробности от разследването, след като сутринта на 30 юни бяха извършени и няколко ареста. Сред задържаните е и бивш кмет на община Център в Скопие.

Заподозрените по делото "Феникс" са седем юридически и 15 физически лица, сред които бившият премиер Никола Груевски, неговият кум и вицепремиер и министър на финансите в правителството му Зоран Ставрески, както и бившият министър на културата Елизабета Канческа-Милевска, бившият председател на Общинския съвет наобщина Център Владимир Здраев, както и двама бивши кметове на общината - Владимир Тодорович и Виолета Аларова; в групата има и италиански гражданин. От седемте заподозрени юридически лица четири са от Северна Македония, а три от Италия.

Според прокуратурата става дума за сделки, при които паметниците в центъра на Скопие са били плащани на една стойност в страната, а в Италия, където са били произведeни, са заплащани на много по-ниски цени.

"Събраните доказателства сочат например, че паметник, платен чрез обществена поръчка за 4,7 милиона евро в Северна Македония, е бил даден на подизпълнител в Италия, за което са платени 2,3 млн. евро", посочи прокурорът Любомир Лапе.

Паметниците, изградени по време на кампанията Скопие 2014 г. и включени в разследването "Феникс", чрез които има подозрения, че се е извършвало пране на пари и злоупотреба с влияние, освен най-популярния - "Воин на кон", са още лъвовете на моста "Гоце Делчев", паметниците на Даме Груев, Гоце Делчев, Никола Карев, Методи Андонов - Ченто, Цар Самуил, император Юстиниан, на Първата сесия на АСНОМ и др., които се намират на централния площад в Скопие а общото между тях е, че са произведени в Италия, през една и съща фирма.

"С аргумента за историческото значение на личностите, на които трябва да бъдат издигнати паметници, заподозрените започнаха изпълнението на проект, известен на обществеността като "Скопие 2014", за който всъщност няма писмен документ, решение, проект или програма на компетентен държавен орган", каза Лапе.

По думите му въпреки установените процедури, търговете за паметниците са минавали през през община Център на Скопие, чрез Министерството на културата, а средствата - общо 57 681 138 евро, са били превеждани от държавния бюджет с подписите на премиера Никола Груевски и министъра на финансите Ставревски, а бившите кметове са ги използвали, без да бъде открита специална сметка.

Обявените търгове са били печелени от фирми, свързани със заподозрения италиански гражданин, въпреки че някои от тях не са имали лиценз за обработка на метал и отливане на паметници, поради което са наемали други фирми, които да изработват скулптурите за още по-малко средства.

Така италианският гражданин е придобил облаги за две фирми, която прокуратурата оценява на 16 136 150 евро, като част от парите са били върнати обратно в Северна Македония, чрез банкови трансакции въз основа на фиктивни фактури за консултантски услуги, или през мрежа от офшорни компании.

Четирима от арестуваните вече са с мярка за неотклонение "арест", след решение на съда, един е под домашен арест, а съдът в Скопие все още разпитва бившия кмет на община Център - Тодорович.

"Контролираната от правителството правосъдна система е превърната в инструмент и средство за отклоняване на вниманието от престъпленията на отделни лица от властта и за политическо елиминиране на политически дисиденти, на първо място тези, на които хората имат известно доверие. Така днес от прокуратурата обявиха, че от 2016 г., т. е. 7 години, водят някакво разследване, което не е приключило и от разказа на прокурора няма индикации, че ще приключи бързо, а касае част от проектите по т. нар. проект "Скопие 2014", т. е. 11 паметника.

Зад тази процедура стоят уплашени политици, начело със (Зоран) Заев, който продължава да има огромно влияние в съдебната система, близки до него хора от политиката, от неговата партия СДСМ, но и от други партии. Уплашените политици има защо да се страхуват", написа на Фейсбук профила си Никола Груевски, който напусна тайно страната заради заведените срещу него дела и от няколко години е в Унгария.