Адвокат Свен Мари заяви, че делото е пълно с дописки от медиите, но въпреки обществения натиск, съдът е редно да реши по убеждение.
По неговите думи най-добрият удар срещу "Ислямска държава" (ИД) би бил постановяването на справедлива присъда.

Мари коментира, че би било по-редно Абдеслам първо да бъде съден във Франция за атентатите в Париж от ноември 2015 г., в които бе единственият оцелял терорист. Процесът днес е за участието на подсъдимия в престрелка с полицията през март 2016 година.

Защитникът оспори и оценката на престрелката като терористични действия, предаде БТА. Адвокатите на пострадалите полицаи заявиха, че техните клиенти са получили физически и психически травми, а част от тях не са способни повече да работят.

Един от полицаите от специалните части, участвали в престрелката, днес не може да ходи, без да падне, изгубил е частично зрението си. Друг бил принуден да напусне работата си в полицията. Трети имал проблеми със съня и мислел за самоубийство. Адвокатите се позоваха на писма на Абдеслам до семейството му, в които той заявява, че иска да се пожертва, за да тероризира Франция, защото страната води дългогодишна политика срещу мюсюлманите.

По-рано защитата на Суфиян Аяри, другия подсъдим по това дело в Брюксел, посочи, че клиентът му и Абдеслам очевидно не са шахиди. Той отбеляза, че подсъдимите са избягали от засадата на полицията, без да стрелят и без да се взривяват - следователно не са искали да умрат.

Защитникът поясни, че шахидите са терористи, решени да дадат живота си в защита на своите убеждения. С днешното заседание се очаква делото в Брюксел да приключи на първа инстанция.

Прокуратурата поиска затвор от 20 години за подсъдимите. Във Франция, където е задържан, Абдеслам предстои да се яви по делото за атентатите в Париж, за които отговорност пое ИД.