Министърът на външните работи на Иран Хосейн Амир Абдолахиан предупреди, че ако ответните действия на Израел срещу палестинските бойци на групировката "Хамас" в ивицата Газа не спрат, то Съединените щати "няма да бъдат пощадени от този огън", предаде Ройтерс.

"Казвам откровено на американските държавници, които в момента управляват геноцида в Палестина, че не приветстваме разрастването на войната в региона. Но ако геноцида в Газа продължи, те няма да бъдат пощадени от този огън", заяви той на заседание на 193-членното Общо събрание на ООН, на което беше разгледана обстановката в Близкия изток, съобщава БТА.

Израел се зарече да унищожи управляващото Газа движение "Хамас", като отмъщение за нападението от 7 октомври, при което бяха убити 1400 души, а стотици бяха взети за заложници. Израел удари Газа от въздуха, наложи блокада и се готви за сухопътна операция. Според палестинските власти загиналите палестинци са над 7000.

Движението "Хамас" уведоми Иран, че е готово да освободи цивилните заложници, добавяйки, че светът трябва да настоява да бъдат пуснати и 6000 палестинци от израелските затвори, каза Абдолахиан.

"Иран е готов да изиграе своята роля в това много важно хуманитарно начинание, наред с Катар и Турция. Разбира се, освобождаването на 6000 палестинци е друга необходимост и е отговорност на международната общност", заяви министърът. По-рано "Хамас" съобщи, че 50 от заложниците са били убити от израелски удари.

 Представители на "Хамас" и зам. външен министър на Иран са в Москва

Делегация на палестинската групировка "Хамас", която контролира ивицата Газа, е на посещение в Москва. Това съобщи на редовен брифинг днес говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от Ройтерс.

Според източник от палестинската делегация, цитиран от агенция РИА Новости, в състава на делегацията е и високопоставеният член на "Хамас" Абу Марзук, предава БТА.

Според The Times of Israel, Русия е обсъдила освобождаването на заложници от ивицата Газа и евакуацията на руски граждани и други чуждестранни граждани с представител на "Хамас", който е в делегацията.

Руското ведомство е съобщило в изявление, че разговорите с Абу Марзук, член на политическото крило на "Хамас", са били част от усилията на Москва да осигури незабавното освобождаване на чуждестранни заложници, задържани в Газа. В него се посочва, че са били обсъдени и въпроси, свързани с организирането на евакуацията на руски и други чуждестранни граждани от Газа.

Министерството е отбелязало, че руската страна е "потвърдила непоколебимата си позиция в полза на прилагането на добре известните решения на международната общност", включително решението за две държави, отбелязва "Фокус".

Израел призова Русия да изгони делегацията на "Хамас"

 Израел реагира остро на визитата и призова Русия да изгони гостуващата делегация на "Хамас", предаде Ройтерс.

"Хамас" е терористична организация, по-лоша от "Ислямска държава". Ръцете на висшите функционери на "Хамас" са изцапани с кръвта на над 1400 израелци, които бяха изклани, избити, екзекутирани и горени, те са отговорни и за отвличането на над 220 израелци, включително на бебета, деца, жени и възрастни", посочи израелското външно министерство.

Русия поддържа връзки с всички ключови играчи в Близкия Изток, включително Израел, Иран, Палестинската автономия и "Хамас". Москва неведнъж е обвинявала за настоящата криза неуспеха на американската дипломация и е призовавала за прекратяване на огъня между Израел и палестинската групировка и възобновяването на преговорите за намиране на мирно решение на конфликта, отбелязват Ройтерс и БТА.

Отделно от това Захарова съобщи, че заместник-министърът на външните работи на Иран Али Багери Кани също е на посещение в Москва и е имал разговор с руския заместник-министър на външните работи Михаил Галузин. Иранският дипломат е главен преговарящ по ядрените въпроси на Ислямската република.