Предварително разследване на щетите по двата газопровода "Северен поток" в датската част от Балтийско море показва, че течовете са предизвикани от "мощни експлозии", съобщи днес полицията в Копенхаген, предаде Ройтерс.

По-нататъшните разследвания на течовете, регистрирани на 26 септември по тръбопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2" в изключителната икономическа зона на Дания, ще се провеждат съвместно от полицията в датската столица и националната служба за разузнаване и сигурност, добавя БТА.

Изводите от датското разследване изглеждат сходни с тези на шведската прокуратура, която каза, че две други пробойни в тръбопроводите също изглеждат причинени от експлозии и случаят се разследва като акт на мащабен саботаж.

Шведските и датските власти разследват четири теча по тръбопроводите, които свързват Русия с Германия през Балтийско море и се превърнаха в гореща точка в украинската криза.

Датската полиция не каза кога се очаква да приключи разследването.

Световни лидери нарекоха щетите "акт на саботаж", а Москва се опитва да прехвърли вината на Запада, намеквайки, че печеливши от станалото са САЩ.

Вашингтон отрече всякаква намеса, отбелязва Ройтерс.