Датската кралица Маргрете Втора, която лиши от титли четирима от осмината си внуци, се извини за действията си, но обяви, че няма да промени решението си. Тя допълни, че иска монархията да върви "в крак с времето", затова и решението й ще подкрепи бъдещето на институцията, предаде Би Би Си.

Маргрете Втора отне титлите принц и принцеса на Дания на децата на най-младия й син - принц Йоаким. От 1 януари 2023 г. те ще могат да използват само титлите си граф и графиня на Монпезат. От кралския дворец обявиха, че официалната причина за това решение е децата да получат възможност да живеят нормален живот. 

Принц Йоаким, който е на 53 години, има четири деца от два брака - Николай, Феликс, Хенрик и Атина, на възраст между 23 г. и 10 г. Майката на двамата големи синове - Александра - обаче коментира пред медиите, че е "шокирана" от решението. Самият принц Йоаким също каза, че е разстроен от действията на майка си.

"Не е приятно да виждаш как децата ти са неглижирани по този начин. Те се оказаха в ситуация, която не разбират", лаконичен бе Йоаким. Той и втората му съпруга - принцеса Мари, споделят, че след обявяването на решението, Маргрете Втора не е разговаряла с тях.

Сега кралицата признава, че е подценила реакцията на семейството, за което "дълбоко съжалява". 

"Никой не трябва да се съмнява, че моите деца, снахи и внуци са моята голяма радост и гордост. Сега се надявам, че ние, като семейство, ще можем да намерим правилния път в тази ситуация", се казва в ново официално изявление, разпространено от двореца.

Децата на престолонаследника принц Фредерик, които също са четири, запазват титлите си. Съпругата му - принцеса Мери - подкрепи решението на кралица Маргрете, като коментира, че "промяната може да е трудна и наистина да наранява, но това не значи, че решението не е правилно".