Членове на австрийската партия "Зелените" одобриха с голямо мнозинство на партиен конгрес коалиционното споразумение с консерваторите на Себастиан Курц, което създава условия той да стане отново канцлер, а Зелените за пръв път да влязат в правителството, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

На конгреса в Залцбург сключеното тази седмица коалиционно споразумение бе подкрепено от 93,2 процента от 264-мата делегати.

По-рано лидерът Себастиан Курц заяви, че споразумението със "Зелените", които ще влязат за първи път в правителство на страната, включва най-доброто от програмите на двете партии и ще им позволи да изпълнят основните си предизборни обещания. Лидерът на "Зелените" Вернер Коглер, който ще стане вицеканцлер, каза, че съюзът между двете партии може да даде пример за други европейски страни.

Освен постовете на Курц и Коглер, Австрийската народна партия (АНП) ще има 10 министри в бъдещото правителство, а "Зелените" - четирима, отбелязва Франс прес.

"Разпределението на постовете ще отговаря на приоритетите на всяка от партиите", заяви Курц.

Сред министерствата, които ще получи АНП, са тези на външните работи, на вътрешните работи и на финансите. "Зелените" ще поемат министерствата на околната среда, на правосъдието, по социалните въпроси и на културата и спорта. Курц отбеляза, че в новото правителство ще има повече жени отколкото мъже.