Активното набиране на средства за участник в протестите на "жълтите жилетки" - бивш професионален боксьор, заснет да удря жандармеристи в Париж и обявен от някои за герой, предизвика възмущението на политици и полицията, предаде Франс прес.

Над 117 000 евро бяха събрани до тази сутрин, като броят на дарителите бързо растеше, преди интернет платформата за набиране на средства Леечи (Leetchi) да реши да не приема повече дарения.

Средствата се събираха за подпомагане на защитата на Кристоф Детингер, който вчера сутринта се предаде в полицията, след като в публикувано в интернет видео призна, че е "реагирал зле на гнева", предизвикан, според него, от полицейските "репресии".

На видеозаписи се виждаше как той нанася удари на двама жандармеристи в осмата събота на протести на "жълтите жилетки", белязани за пореден път от изстъпления.

Френски министри осъдиха набирането на средства за Детингер.

"Изглежда да се удря полицай е нещо, от което може да се изкарат добри пари", заяви в Туитър държавният секретар по въпросите на цифровите технологии Мунир Мажуби, цитиран от ДПА. Всеки трябва да действа отговорно: Това набиране на средства е позор, подчерта той.

Държавният секретар за равенството между половете Марлен Шиапа и министърът на транспорта Елизабет Борн също порицаха организаторите на набирането на средства.

След като прекрати кампанията, Леечи заяви, че събраните пари ще се използват единствено за правна защита на мъжа.