Датските и германските власти заявиха, че са осуетили възможен ислямистки атентат или атентати, след като в двете страни бяха извършени серия от арести, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Плановете вероятно са предвиждали извършването на атентат в една от двете страни. По време на обиските са били открити оръжия, както и компоненти и материали за производство на експлозиви. Те не са били сглобени, което предполага, че нападението не е било непосредствено предстоящо. "Но ние не изключваме нищо", заяви Флеминг Драйер, началник на датската служба за сигурност и разузнаване (PET) на пресконференция днес в централата й край Копенхаген.

Според германските власти по случая са били арестувани трима братя сирийци - двама в Дания, а третия в германската провинция Хесен.

"Нашите служби за сигурност предотвратиха ислямистки терористичен атентат", заяви германският вътрешен министър Хорст Зеехофер. По думите му тримата задържани братя "вероятно са подготвяли атентат в Европа".

Според прокуратурата на германската провинция Саксония-Анхалт миналата седмица полицията е попаднала на следите на тримата братя след извършени по интернет поръчки на химикали, които могат да се използват за производството на експлозиви. Тримата мъже на възраст 33, 36 и 40 години са заподозрени в подготовката на насилствена проява, заплашваща държавата, според германската прокуратура. По данни на вътрешното министерство от 2009 г. насам в Германия са били предотвратени 17 ислямистки атентата.

Общо в Дания са извършени 13 ареста при операция миналия уикенд в района на Копенхаген, съобщи датската полиция, като потвърди и извършения в Германия арест. При обиските е било открито знаме на "Ислямска държава". Общо в Дания са задържани седем души, заподозрени в "планиране на една или повече терористични атаки или участие в опит за терористичен акт". Други шестима са били задържани по други причини. Според местни медии осем от задържаните са мъже.