Асоциацията на съюза за приятелство между Южна Корея и САЩ е дала на президента на САЩ Джо Байдън почетно корейско име, съобщи агенция Yonhap, като се позова на пресслужбата на организацията.

Корейското име на американския президент е "Пе Джи Сонг", където "Пе" означава град Пьонгтек, на 60 км от Сеул, където са разположени американските войски, а "Джи Сонг" означава "територия" и "звезда".

Южна Корея дава на Байдън корейското име в чест на годишнината от примирието от Корейската война 1950-1953 г., която се отбелязва на 27 юли.

"По-дълбокият и важен смисъл на даването на президента на САЩ Джоузеф Робанет Байдън-младши на името "Пе Джи Сонг" е да продължи да обмисля и подкрепя мира на Корейския полуостров, тъй като той продължава да допринася за световния мир", се казва в изявлението.

Асоциацията на Алианса за приятелство Южна Корея-САЩ е създадена на 14 февруари 2007 г. като неправителствена организация за насърчаване на икономическия, социалния и културния обмен между САЩ и Южна Корея.

Бившите президенти на САЩ Барак Обама и Доналд Тръмп също имат корейски имена.

Междувременно стана известно, че служители на службите за национална сигурност на САЩ работят, за да убедят председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси в рисковете, които евентуалното ѝ пътуване до Тайван може да породи в изключително чувствителен момент между острова и Китай, предаде Си Ен Ен.

Източници, запознати с плановете на Пелоси, твърдят, че тя планира да посети Тайван през следващите седмици като част от по-широкообхватно пътуване в Азия и е поканила както демократи, така и републиканци да я придружат. Ако това се случи, тя ще бъде първият председател на Камарата на представителите, който посещава страната от четвърт век насам.

Евентуалното пътуване подчертава опасенията в администрацията на президента Джо Байдън относно плановете на Китай спрямо Тайван, тъй като през последните месеци Пекин засили реториката и агресивните си действия спрямо острова, включително няколко пъти изпрати военни самолети към Тайван. Представители на САЩ изразиха загриженост, че тези действия могат да бъдат предвестник на още по-агресивни стъпки от страна на Китай през следващите месеци, целящи да утвърдят властта му над острова.

Войната в Украйна само засили тези опасения, тъй като Байдън и други високопоставени служители нервно следят какви уроци може да си вземе Китай от западния отговор на руската агресия.

"Китай изисква от САЩ да предприемат конкретни действия, за да изпълнят ангажимента си да не подкрепят "независимостта на Тайван" и да не организират посещение на Пелоси в Тайван", заяви говорителят на Министерството на отбраната Тан Кефей във вторник в отговор на въпроси относно съобщенията за пътуване на Пелоси в Тайпе.

"Ако САЩ настояват да поемат по свой път, китайската армия никога няма да остане безучастна и определено ще предприеме решителни действия, за да попречи на намесата на външни сили и на плановете на сепаратистите за "независимост на Тайван", и решително ще защити националния суверенитет и териториалната цялост", добави Тан.

Миналата седмица Байдън заяви, че американските военни са против Пелоси да посети Тайван сега, без по-нататъшен коментар от Белия дом. Дори Пелоси заяви по време на пресконференция миналата седмица, че не е сигурна какво точно е имал предвид Байдън.

"Мисля, че това, което президентът искаше да каже, е, че може би военните се страхуват от това, че самолетът ми ще бъде свален или нещо подобно. Не знам точно", каза тя.

Вчера бе съобщено, че администрацията Байдън ще посади над 1 милиард дървета на милионите хектари площи, които са били изпепелени от пожари или са били опустошени по време на смъртоносни свлачища в западната част на страната, предаде АП, цитирана от БТА.

Много от горите се възраждат след пожари по естествен път, но ако пламъците са били прекалено интензивни, те могат да оставят зад себе си опустошителен пейзаж, който да продължи да съществува в този си вид десетилетия наред, преди дърветата отново да се появят там.

През настоящата година пожари изпепелиха 5,6 милиона акра в САЩ, като по този начин 2022 г. е напът да изравни или подобри рекорда от 2015 г., когато пожари изпепелиха 10,1 милиона акра гори.

Също така вчера стана известно, че президентът на САЩ продължава да се възстановява от заразата с COVID-19 - вече почти няма и леки симптоми на заразата и се оплаква само от леко запушване на носа и от пресипнал глас.

Президентът бе на лечение с препарата "Паксловид", което вече е приключило.