Частната военна компания "Вагнер" приключва предаването на въоръжението си на редовната армия, съобщи Министерството на отбраната на Русия.

Ведомството посочи, че наемниците вече са предали повече от 2000 единици оборудване, включително танкове и ракети, както и 2500 тона различни боеприпаси.

Това е част от споразумението, което "Вагнер" и Кремъл сключиха, за да бъде прекратен бунтът на бойците на Евгений Пригожин, избухнал в края на миналия месец. 

На 23 юни Пригожин започна метеж, обявявайки "поход на справедливостта" към Москва. Основателят на ЧВК "Вагнер" поиска оставката на министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу и на началника на Генералния щаб Валерий Герасимов. Срещу бизнесмена бе образувано наказателно дело по член за въоръжен бунт. На следващия ден Пригожин прекрати бунта след разговори с Александър Лукашенко, след което наемниците се върнаха в Луганска област на Украйна, а наказателното дело беше прекратено.

 

Споразумението предвижда заминаване на лидера на "Вагнер" заедно с желаещите бойци за Беларус. Наемниците от ЧВК "Вагнер", участвали в едни от най-тежките боеве в Украйна, получиха възможност да се присъединят към Пригожин, който бе изпратен в изгнание в Беларус, да станат част от редовната армия или да се върнат у дома. Към момента обаче не е ясно къде е лидерът на "Вагнер", както и каква ще е съдбата на неговата бизнес империя.

Кремъл съобщи, че той е разговарял с президента Владимир Путин в продължение на 3 часа на 29 юни - 5 дни след бунта.

Във Вилнюс британският министър на отбраната Бен Уолъс пък сравни двамата руски генерали Шойгу и Герасимов с комедийния дует Лаурел и Харди.