Чудеса до 82-ия час от разрушителните земетресения разплакаха Турция - спасителите извадиха живи деца, сред които и 2-годишният Мерт, изпод руините след унищожителните трусове в страната в понеделник.

Общият брой на загиналите вече надхвърли 16 000 души. Първият трус с магнитут от 7,8 по Рихтер удари в 4:17 ч. на 6 февруари и разруши хиляди сгради върху главите на спящите хора. Вторият мощен трус от 7,5 по Рихтер стана 9 часа по-късно същия ден. Епицентърът бе в района на Пазарджък.

82 часа след унищожителния трус 8-годишният Бешир Йълдъз беше спасен жив сред останките на сграда в Кахраманмараш.

79 часа след бедствието 2-годишно момче също бе извадено живо изпод руините в Хатай. Спасителните екипите, които рязаха бетона с инструменти за пробиване на стени и създаваха коридор, след дълга борба стигнаха до малкия Мерт Татар. В района на Хатай е истински апокалипсис след трусовете.

В Газиантеп 17-годишно момиче също бе спасено 78 часа под развалините на сграда.

По същото време се случи още едно чудо. Майка с двете си деца бяха извадени живи от спасителите изпод развалините в Пазарджък, където са престояли близо четири дни.

Със сълзи на очи и с ръкопляскания за спасителите посрещнали тримата спасени техните близки и десетките граждани, които очаквали резултат от спасителната операция. Майката и двете деца са били откарани с линейка в болница.

Спасителният екип на правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФД) също изпитал огромно удовлетворение.

"Това е най-хубавият ден, който преживях в живота си. Ние оставаме тук и продължаваме", каза един от членовете на спасителния екип.

Въпреки че с напредването на времето намаляват надеждите за намиране на оцелели под разрушенията, спасителните екипи в районите на бедствието продължават издирвателно-спасителните действия.

По-рано четири деца на възраст между 2-16 години бяха спасени живи изпод развалините 64 часа след земетресенията, които разтърсиха в понеделник Югоизточна Турция.

Децата са били извадени от спасителите изпод развалините на един жилищен блок, който рухнал в квартал "Явуз Селим" в град Гьолбашъ, окръг Адъяман.

Първите думи на едното от децата на около 4-5 години, когато било взето в прегръдките на спасителите, били: "къде е мама?" и се разплакало.

След него били извадени другите деца. Най-голямото момиче на 16 години, която се казва Илайда, било извадено в полуживо състояние.

Децата били извадени изпод развалините от спасителен екип на правителствената Дирекция за управление при бедствия и кризи (АФАД).