Американският президент Доналд Тръмп е имал "кратко обсъждане" на въпроса за човешките права с филипинския лидер Родриго Дутерте. Двамата президенти се срещнаха днес в Манила, каза говорителката на Белия дом Сара Сандърс, цитирана от ДПА и БТА.

Самият Тръмп по-рано игнорира въпроса, подвикнат му от журналисти, дали е повдигнал тази тема пред Дутерте.

Според говорителката, разговорът между двамата президенти се е фокусирал върху борбата с "Ислямска държава", наркотрафика и търговията. "Въпросът за човешките права възникна за кратко в контекста на борбата на Филипините срещу наркотрафика", посочи тя.

Говорителят на филипинския президент Хари Роке обаче каза пред репортерите, че Тръмп не е повдигал въпроса за човешките права по време на 40-минутния разговор, който той нарече "откровен".

"Президентът на САЩ изглеждаше добронамерен и не изрази никаква официална позиция по въпроса, а само кимаше с глава, показвайки, че разбира вътрешния проблем с наркотиците, пред който ние сме изправени", добави говорителят, цитиран от Ройтерс.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и филипинският му колега Родриго Дутерте може да са обсъждали или не спорната тема за човешките права на първата си официална среща, но без съмнение между тях се установи "топла и приятелска връзка", отбеляза ДПА.

Както може да се разбере представители на двамата президенти съобщиха противоречива информация дали те са засегнали нарушенията на човешките права или извънсъдебните екзекуции на Филипините, но бяха единодушни, че между тях се е установило приятелство.

На вечерята на лидерите от АСЕАН (Асоциацията на страните от Югоизточна Азия) в неделя двамата бяха седнали на една и съща маса и журналистите казаха, че са били забелязани да се смеят заедно.

Дутерте дори изпя в дует с популярната филипинска попизпълнителка Пилита Коралес любовната песен "Ikaw" ("Ти"), насърчаван от Тръмп, предаде Асошиейтед прес.

Филипинският лидер се пошегува, че е пял по заповед на американския главнокомандващ, предизвиквайки смях в залата.

ДПА посочи, че Тръмп е говорил само хубави неща за Дутерте на срещата между него и лидерите на 10-те страни от АСЕАН, обръщайки се дори към него на малко име.

"Родриго, искам да те поздравя за успеха ти като председател на АСЕАН в този критичен момент и искам да ти благодаря за невероятното гостоприемство", заяви Тръмп. Дутерте му отговори, че съюзът с Америка винаги е бил силен и много важен.

Говорителят на филипинския президент коментира, че след "киселите моменти" по времето на Обама се забелязва огромна промяна в отношенията между президентите Тръмп и Дутерте, които медиите във Филипините определиха като "разцъфнал броманс".

Самият Тръмп каза, че той и Дутерте имат "чудесни отношения" .

Дутерте е обект на остри критики от правозащитни групи заради поредицата от убийства, свързани с кампанията срещу наркотиците, започната от филипинското ръководство.

Филипинският президент откри днес 31-ата среща на върха на АСЕАН с изказване на благодарност към международните партньори, помогнали на страната му да се пребори със съюзените с "Ислямска държава" екстремисти, които владяха в продължение на пет месеца южен филипински град.

Дутерте призова лидерите, участващи на срещата на върха на държавите от Югоизточна Азия, да се фокусират върху засилването на борбата срещу тероризма, наркотиците и други престъпления, които застрашават стабилността на региона.

*Броманс (Bromance) е близка, емоционална, несексуална връзка между двама или повече мъже, по-дълбока и по-интимна, отколкото приятелство.