Член на екипа на охраната на президента на САЩ Джо Байдън е бил арестуван в Сеул по обвинения, че в нетрезво състояние е нападнал южнокорейски гражданин ден преди пристигането на Байдън, предаде Ройтерс, позовавайки се на информация от полицията.

Охранителят, който е служител на министерството за вътрешна сигурност на САЩ, е бил задържан снощи, след като е участвал в сбиване за такси, съобщи служител на корейската полиция пред Ройтерс. Това се е случило пред хотел "Гранд Хаят", където се очаква, че ще отседне Байдън. Полицейският служител не разкри името или по-подробна информация за заподозрения. Южнокорейската телевизия "Чосун", която първа съобщи за ареста, каза, че заподозреният, мъж на около 30 години, е бил арестуван, след като друг от гостите на хотела се обадил на полицията.

Първоначално Министерството на вътрешна сигурност на САЩ засега не е коментира информацията. Белият дом отклони въпросите към "Сикрет сървис" - агенцията, която отговаря за охраната на американския президент - но тя засега също не е коментирала информацията.

По-късно американски представител оспори информацията, че мъжът е бил арестуван и заяви, че той само е бил "разследван" от южнокорейските служители. "Сикрет сървис" знае за инцидент извън служебно време, в който са участвали двама служители и може да представлява потенциално нарушение на политиката (на агенцията)", каза говорител на агенцията, която отговаря за охраната на американския президент. "Двамата служители незабавно ще бъдат върнати обратно на работните си места и ще бъдат пуснати в административен отпуск. Това не се отразява на предстоящото пътуване", добави той.

Служители на "Сикрет сървис" периодично се оказват замесени в инциденти заради лошо поведение в чужбина, отбелязва Ройтерс.

Американският държавен глава Джо Байдън пристигна днес в Южна Корея. Това е първото му посещение в Азия като президент, предаде Франс прес. Визита е част от негова обиколка в две държави, включваща и Япония, която ще продължи до 24 май. Върху тази обиколка обаче тегне сянката на възможен севернокорейски ядрен опит, отбелязва Франс прес.

Очаква се американският президент днес да посети първо в завод на южнокорейския технологически гигант "Самсунг" в Пьонтек, южно от Сеул, където ще се срещне за пръв път с новия президент Юн Сук-йол.

Рано тази сутрин Юн Сук-йол заяви пред журналисти, че обиколката на Байдън е удобен случай да бъдат установени по-силни отношения между Сеул и Вашингтон.

Според САЩ съществува "реална възможност" Северна Корея "отново да изстреля ракета" или да извърши ядрен опит по време на обиколката.