Стрелец е открил огън в американска военноморска база във Флорида и е убил трима души, има и ранени. Това съобщиха полицейски и военни източници, цитирани от AFP.

Мъжът, който е стрелял, е ликвидиран.

Американски служител първоначално съобщи, че заподозреният нападател е бил саудитец, обучавал се като пилот. Властите разследват дали нападението е свързано с тероризъм, предаде Асошиейтед прес.

Малко по-късно губернаторът на щата Рон Десантис, цитиран от Ройтерс, съобщи, че става въпрос за служител на саудитските военновъздушни сили.

По думите му са ранени 8 души. Сред тях са двама заместник-шерифи, един от които е ликвидирал нападателя. 

Десантис потвърди, че заподозреният е саудитски гражданин, който бил на обучение в рамките на дългогодишна тренировъчна програма на ВМС, в която участват съюзници на САЩ. Мотивът за деянието се разследва.

"Мисля, че ще има много въпроси, свързани с това, че лицето е чужденец, че е от саудитските въоръжени сили и се е обучавал на наша земя", каза Десантис на пресконференция

Заподозреният е стрелял с пистолет в учебна сграда в базата.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че е получил обаждане от краля на Саудитска Арабия, който поднесъл съболезнования за станалото, предаде ДПА.

"Кралят каза, че саудитският народ е много разгневен от жестокото деяние на стрелеца и че това лице по никакъв начин не изразява чувствата на саудитския народ, който обича американския народ", написа Тръмп в "Туитър".

Стрелбата в Пенсакола е втората във военноморска база на САЩ тази седмица. Моряк от американска подводница в Пърл Харбър на Хаваите откри в сряда огън и уби двама души, преди да се самоубие.

В базата в Пенсакола учат военни от цял свят, там работят над 16 000 военни и 7400 цивилни. Тя е една от най-големите и най-известните бази на ВМС на САЩ. Заема обширна територия по крайбрежието на Мексиканския залив в най-северозападния район на Флорида, близо до границата с щата Алабама. Играе ключова роля в местната икономика. Там е базиран и прочутият въздушен демонстрационен екип "Сините ангели" на американските въоръжени сили, там се намира и Националният музей на военноморската авиация на САЩ - популярна туристическа атракция в тази част на Флорида.