Четирима души, свързани с аферата с незаконни осиновявания, донорство на яйцеклетки, сурогатно майчинство и трафик на бебета на гръцкия остров Крит, остават в ареста, съобщи гръцката агенция АНА-МПА, цитирана от БТА.

След снемане на показания в прокуратурата задържани остават 73-годишният лекар, смятан за ръководител на престъпната група, клиничният ембриолог на центъра за инвитро оплождане, секретарят на лечебното заведение и румънка, за която се твърди, че е действала като "брокер" в незаконните осиновявания.

Под ограничителни условия бяха освободени четири лица - акушерка, биолог, служителка в друга клиника в града и чужденка, за която също се твърди, че също е посредничила в незаконните осиновявания.

Срещу осем души бяха повдигнати обвинения за създаване и присъединяване към престъпна организация, трафик на хора, посредничество при осиновяването на непълнолетни, нарушаването на закона за прилагане на медицинска асистирана репродукция, подправяне на документи, нарушаване на семейния ред, измама, нанасяне на телесни повреди и нарушаване на закона за наркотиците.

Снемането на показания, в което участваха двама следователи, продължи от 8 сутринта вчера до 3 часа през нощта.

Членовете на престъпната организация са имали дългогодишни незаконни действия в областта на търговията с яйцеклетки, оплождане инвитро, както и осиновяването на новородени деца.

Сред жените, експлоатирани от престъпната група, имало и български гражданки, стана ясно през уикенда. По думите на кореспондента на bTV в Гърция Светлана Склирис те са експлоатирани като донори на яйцеклетка и сурогатни майки.

Тя обясни още, че репродуктивната клиника работи и със законни случаи, но "зад завесата има и много незаконни процедури". 

Относно задържания гинеколог Склирис обясни, че бил уважаван и докато бил на разпит в прокуратурата в неделя, група хора дошла да го подкрепи.

В същото време гръцката опозиция обвинява управляващите в политически чадър. "Преди няколко години е имало оплаквания, одити, дори отнет лиценз за шест месеца. Но тъй като тогава не е имало човек на ръководна длъжност, това отнемане не е влязло в действие. След това е дошла новата проверка с тригодишен нов лиценз", подчерта Склирис.

Сурогатството в Гърция е позволено от 2005 г. Според кореспондента на bTV обаче имало тънкости на ръба на закона, по които се е движела въпросната схема.

В събота гръцкият министър на здравеопазването Михалис Хрисохоидис уволни председателя на Националната служба за асистирана репродукция.