Федерално съдебно жури обвини четиримата бивши полицаи, участвали в ареста и смъртта на Джордж Флойд в Минеаполис, в нарушаване на конституционните права на чернокожия мъж, предаде Асошиейтед прес.

В обвинителния акт са посочени имената на Дерек Шовин, Томас Лейн, Джей Кюн и Ту Тао.

Шовин, Тао и Кюн са обвинени в нарушаване на правото на Флойд да не бъде подлаган на неоснователно задържане и прекомерна сила.

Четиримата бивши полицаи са обвинени, че не са предоставили медицинска помощ на Флойд.

На Шовин са повдигнати обвинения също във връзка с арестуването и притискането на врата на 14-годишно момче през 2017 г.

Лейн, Тао и Кюн се явиха пред федерален съд в Минеаполис чрез видеоконферентна връзка. Шовин не се яви.

Флойд почина на 25 май миналата година. Той бил повален от Шовин, който няколко минути го е притискал към земята с коляно на врата му. Кюн и Лейн също помагали за задържането на чернокожия мъж - според прокуратурата Кюн коленичил върху гърба на Флойд, а Лейн държал краката му. Според прокуратурата Тао не позволявал на минувачите да се приближат и да се намесят.

Миналия месец Шовин беше признат за виновен в убийство във връзка със смъртта на Флойд по щатско дело и сега се намира в затвор в Минесота, очаквайки присъдата си. Другите трима бивши полицаи трябва да се изправят пред съда през август по щатско дело и са освободени под гаранция. След днешното явяване пред федерален съд им беше позволено да останат на свобода.