Четирима от най-авторитетните британски писатели преприемат приятелски поход из Европа. Кен Фолет, Джоджо Мойс, Кейт Мос и Лий Чайлд - ще осъществят "обиколка на приятелството" през ноември. Целта им е да се чуе гласът на 48-те процента граждани на Обединеното кралство, гласували срещу Брекзит, предават Франс прес и БТА.

Обиколката ще включва Милано, Мадрид, Берлин и Париж. Четиримата успешни автори ще се срещнат с млади белетристи и ще отговарят на въпроси на свои почитатели за Брекзит и по други теми, беше съобщено вчера на пресконференция в Лондон.

"Правим това, защото сме разстроени от политическите събития в нашата страна през последните три години" каза Кен Фолет, визирайки референдума от 23 юни 2016, на който 52 процента от британците гласуваха за напускане на ЕС.

"Смятаме, че страната създаде впечатление, че британците не обичат останалите европейци и не искат да са част от Европа и това ни смущава", посочи 70-годишният романист мултимилионер и автор на редица бестселъри.

"Не става дума да убеждаваме Обединеното кралство да остане в ЕС, мисля, че този влак вече замина", каза още той. "Става дума за това да успокоим хората от съседните европейски държави, че не искаме да напускаме, че не мразим чужденците".

Брекзит, който трябва да се осъществи на 31 октомври, е "източник на огромна тъга", каза Джоджо Мойс.

"Едно от нещата, които най-много ме плашат, е политическото и емоционално разделение на това, което ми изглеждаше като едно голямо семейство".

Фолет сподели, че не възлага големи надежди на наследника на министър-председателката Тереза Мей, който ще бъде определен в края на месеца.

"Не мисля, че някой може да оправи нещата. Никой не знае какво ще се случи, но не виждам път, който да води към щастлив край". Лий Чайлд (чието истинско име е Джим Грант), създател на героя Джак Ричър, каза, че перспективата за победа на Борис Джонсън е "ужасяваща", защото той е известен с многото си гафове и крайности.

"Това, което имате тук, е "Борис Тръмп", още един голям глупав лъжец с чорлава коса и без никакво разбиране за политиката".

Джонсън vs. Хънт

Борис Джонсън вече е спряган за наследника на Тереза Мей. Той категорично заяви, че е готов за изведе Великобритания от ЕС дори без споразумение за Брекзит. Това ще отнеме възможността за бизнесмените на Острова поетапно да се приспособят към новите условия и има вероятност да се стигне до криза в търговията, алармират експерти. 

"31 октомври не е краен срок за Брекзит", контрира Борис Джонсън един от основните му конкуренти за поста - британският външен министър и лидер на консерваторите Джереми Хънт. Той направи изявлението пред CNN. Според него, този срок може по-скоро да доведе до нови избори и лейбъристите да дойдат на власт. Тогава, припомни той, Брекзит няма и да има.

Въпреки победата на Борис Джонсън в гласуванията в партията досега, през последните дни Хънт набра скорост. За това "помогна" и скандалът, в който бе намесено името на Джонсън. След шумен скандал между него и приятелката му, с която живеят заедно, полиция посетила дома им заради подаден сигнал от съседи.

Хънт атакува Джонсън не само заради мълчанието му по темата със скандала, но и заради отказа да се появява на дебати. От това кой от двамата ще оглави партията зависи в голяма степен съдбата на Брекзит. Джонсън призова Хънт да определи краен срок, след който Кралството да напусне ЕС.

Двамата са готови да издейстат промени в сделката, която Тереза Мей постигна с Брюксел, но така и не намери достатъчно подкрепа сред съпартийците ѝ.