Миночистачите "Села" (Испания), "Лупу Динеску" от Румъния, "Шквал" от България и "Нумана" Италия остават в пристанището на Одеса за седмица. НАТО и страните партньори на Алианса подчертаха, че държат на присъствие в региона, защото ситуацията в Черно море е от голямо стратегическо значение за Алианса. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подчерта, че присъствието на кораб ще се увеличава. 

"За НАТО ситуацията в Черно море има огромно стратегическо значение. Румъния, България и Турция, три страни по крайбрежието на Черно море, са членки на алианса. Грузия и Украйна също имат излаз на него и са наши партньори", каза той.

По думите му присъствието на четири кораба на НАТО (в Одеса) е още едно потвърждение за това колко важен е този регион за Алианса, а също така показва и подкрепата за Украйна", каза той.

Столтенберг е в Одеса начело на делегация, в която освен него влизат постоянните представители на страните членки, съобщи сайтът на Алианса. Днес те посетиха четирите кораба на НАТО в Одеса.

Плавателните съдове извършват патрулиране в Черно море. Визитата на делегацията на Северноатлантическия съвет на НАТО начело със Столтенберг започна днес и ще продължи и утре. Очаква се генералният секретар на Алианса да произнесе реч във Върховната рада, както и да се проведе заседание на комисията НАТО-Украйна, отбелязва ТАСС. Според сайта на Алианса Столтенберг ще се срещне и с украинския президент Володимир Зеленски.

 

 

Столтенберг заяви, че НАТО приветства изтеглянето на украинската армия и подкрепяните от Москва сепаратисти от Източна Украйна, но повтори своите призиви към Русия да "изтегли всички свои войски". 

"Приветстваме всички усилия за намаляването на напрежениетo. Но ние знаем, че има дълъг път, понеже все още има нарушения в примирието. НАТО заявява много ясно, че Русия има специална отговорност да (...) изтегли всички свои войски и техните офицери (от Източна Украйна), заяви Столтенберг.

Генералният секретар на НАТО изрази подкрепа за усилията за мирно уреждане на конфликта в Донбас и приветства напредъка, постигнат в Станица Луганска, предаде ТАСС.

Вчера Украйна и бунтовниците започнаха процес на раздалечаване на силите си в района на село Золотое в Луганска област.

Стортенберг нарече посещението на водена от него делегация на Алианса в Украйна "ясен сигнал за солидарност" с тази страна. Алиансът стои рамо до рамо с Киев по въпроса за подкрепата за териториалната цялост и суверенитета на Украйна, потвърди той.

По-рано Унгария наложи вето на декларация на НАТО за Украйна заради това, че в нея не се споменават "нарушенията на правата" на унгарското малцинство в страната, предаде Асошиейтед прес. Същевременно унгарският външен министър Петер Сиярто отхвърли критиките, че връзките на Унгария с Русия са твърде тесни или че страната поддържа прагматични отношения с Руската федерация, защото сме "руски шпиони".