Горските пожари край гръцкия град Александруполис отнеха живота на още двадесет и шест души, след като вчера беше открито тялото на един загинал, съобщи гръцката телевизия "Скай".

След първоначалната информация от говорителя на пожарната Янис Артопиос за смъртта на 18 души, за които се смята, че са мигранти, тъй като няма подадени сигнали за изчезнали хора в района, огнената стихия в националния резерват Дадия в района на Лефкими, Североизточна Гърция, отне живота на още осем души. Така броят на откритите днес изпепелени тела на предполагаеми мигранти се увеличи до 26.

Артопиос подчерта, че съобщенията, изпращани от спешния номер 112 за евакуация на районите, се предават и на мобилни телефони от чужди мрежи, които се намират в района.

Телата са открити в две групи, а на място е изпратен екип на полицията за идентификация на загиналите.

Вчера в същия район беше открито тялото на един загинал човек, за когото също се спекулира, че е мигрант.

Претърсванията в района продължават, добавя БТА.

Снимка: AP/БТА

Големият пожар в Александруполис не стихва четвърти пореден ден, като в района вече са евакуирани девет селища. Борбата с пожарите продължава и в префектурите Родопи, Беотия, Кавала и островите Евбея (Евия) и Китнос. Вчера пожарът в Беотия, Централна Гърция, отне живота на още един човек.

Междувременно Европейският съюз мобилизира допълнително европейска помощ към Гърция за справяне с продължаващите опустошителни горски пожари в страната, съобщи представителят на Европейската комисия Балаж Уйвари, цитиран от гръцката агенция АНА-МПА.

Снимка: AP/БТА

ЕС изпраща седем самолета и един хеликоптер основно за северозападната част на страната, съобщи Уйвари и отбеляза, че "мобилизираме почти 1/3 от самолетите, които имаме във флота на RescEU".

Летателните средства идват от Хърватия, Чехия, Германия и Швеция и паралелно с това над 100 пожарникари и 20 превозни средства от Румъния и Чехия помагат в гасенето на нестихващите пожари в страната. Също така е задействана и програмата на ЕС за сателитно картографиране "Коперник".

"ЕС остава на разположение на гръцките власти, ако има нужда от допълнителна помощ", подчерта представителят на ЕК.

Снимка: AP/БТА

Уйвари допълни, че Гърция е задействала механизма за гражданска защита преди два дни, добавя БТА.

Изображение от европейския сателит METEOSAT-11 показва силата и мащаба на горските пожари в Гърция, като от снимката се вижда плътен дим, покриващ небето в няколко области в страната, предаде гръцката телевизия "Скай".

Димът от пожарите в района на Еврос достигна 950 км на югозапад, покривайки площ от около 110 000 кв.м.