Руският външен министър Сергей Лавров пристигна в Йоханесбург за 15-ата среща на върха на страните от БРИКС. Дипломатът беше посрещнат по запомнящ се начин при кацането си.

Група танцьори и музиканти го посрещнаха, облечени в традиционни дрехи. Докато те изпълняваха песни и танци, руският външен министър за кратко се включи в изпълнението заедно с тях.

Сергей Лавров е в Йоханесбург, където представлява Русия, след като стана ясно, че руският президент Владимир Путин, който е издирван от Международния наказателен съд заради войната в Украйна, няма да присъства на тазгодишната конференция.

Очаква се все пак той да участва чрез видеоконферентна връзка, за което обаче някои американски медии изразиха съмнения дали ще се случи.

Китайският държавен глава Си Цзинпин също вече е в Южна Африка, където бе посрещнат с официална церемония.

Престоят му там ще бъде второто му задгранично пътуване за годината след посещението в Русия през март. Си Цзинпин e посещавал Южна Африка веднъж през 2018 г., когато целта на визитата бе да укрепи дипломатическите и икономическите връзки на страната си с африканския континент, припомня АФП.

Срещата на върха на групата, обединяваща Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка - държави, имащи за цел да действат като противовес на западното влияние, ще продължи до четвъртък. На срещата са поканени общо 69 държави. Сред поканените са и всички африкански държави.

В дневния ред на тазгодишната среща на върха ще бъде включено евентуалното бъдещо разширяване на членството в БРИКС. Няколко африкански държави вече изразиха желание да се присъединят към блока, включително Алжир, Египет и Етиопия.

Според анализатора Джеймс Босуърт, "когато една международна организация обсъжда плановете си за разширяване на членския състав, а не по-съществени точки от дневния ред, това е знак за група, която няма ясна мисия и посока", написа той за World Politics Review (вижте повече). 

Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва каза днес, че групата БРИКС не цели да се противопоставя на други международни коалиции като Г-7, а да "организира" т. нар. Глобален юг. "Не искаме да бъдем противовес на Г-7, Г-20 или САЩ", каза Лула в излъчено на живо видео в социалните мрежи. "Просто искаме да се организираме", допълни той.