Нападенията на украински дронове на руска територия съответстват на международното право, заяви германската външна министърка Аналена Бербок, цитирана от Франс прес и БТА.

"Русия нападна Украйна, поради което Украйна има право, гарантирано от Устава на ООН, сама да защитава страната и народа си", заяви Бербок на пресконференция, отговаряйки на въпрос относно възможните рискове от ескалация на конфликта, породени от все по-честите украински нападения на украински безпилотни самолети в района на Москва.

"Русия безмилостно бомбардира цивилни обекти в Украйна, силози за зърно, болници, църкви. А Украйна се защитава в рамките на международното право", заяви тя на съвместна конференция с естонския си колега Маргус Цакна.

"Украйна спазва международното право и трябва да сме наясно с това: ние не говорим само за прекратяване на войната, но и за следване на мирния план на президента (Володимир) Зеленски, което означава изтласкване на Русия обратно в Русия", заяви на свой ред естонският лидер. "Ескалацията вече е в ход", добави министърът, като визираше и депортирането на хиляди украински деца в Русия.

Москва обвинява Киев за нападенията с дронове, докато Украйна по принцип не ги коментира. Днес Русия отново обяви, че е свалила украински безпилотни самолети за пети пореден ден. Нападението не е причинило жертви.

В края на юли и началото на август безпилотни самолети бяха унищожени над бизнес квартала на Москва, като нанесоха значителни щети на фасадите на два небостъргача. През май два дрона бяха свалени над Кремъл, а други самолети удариха жилищни блокове в столицата.

"Войната идва на руска територия", гордо заяви Владимир Зеленски в края на юли.