Украинските власти блокираха достъпа на монаси до части от вековната Киевско-Печорска лавра, като част от продължаващия спор за контрола върху световноизвестния религиозен комплекс, предаде ДПА.

Три сгради, включително резиденцията на главата на Украинската православна църква, са запечатани от властите, които отговарят за музеите, съобщи днес украинският министър на културата Олександър Ткаченко в публикация в "Телеграм".

Комплексът, който датира от 11. век, е сред най-важните религиозни обекти в Украйна и е част от списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство.

Украинската православна църква има близки исторически връзки с Москва и е официален клон на Руската православна църква, но прекъсва официалните си връзки с Москва след инвазията на Русия.

Отделната Православна църква на Украйна е основана през 2018 г. след години на конфликт между Украйна и Русия. Предполага се, че сега тя ще поеме управлението на комплекса.

Духовниците на Украинската православна църква са обвинявани, че симпатизират на руските нашественици, а някои от тях са обвинявани и в сътрудничество с тях.

Киевско-Печорската лавра е собственост на украинската държава, но от края на 80-те години на миналия век се управлява от Украинската православна църква.

Договорът за ползване на горната част на комплекса, който е разположен на хълмовете покрай река Днепър, изтече в началото на годината и не беше подновен. Друг договор за ползване на средновековната долна част на комплекса през март беше прекратен предсрочно от украинското правителство.