Част от моряците на кораба "Рожен", блокиран на израелското пристанище Ашдод, са поискали да напуснат плавателния съд и да се завърнат у нас. Собственикът на плавателния съд е информирал външното ни министерство, че ще организира и поеме всички разноски по прибирането им. Това са съобщили за БНТ от ведомството в отговор на тяхно запитване. 

Преди два дни е осъществен контакт между българското посолство в Тел Авив и български гражданин - част от екипажа на кораба "Рожен", като на посолството е предоставена информация за ситуацията, в която се намират моряците и са изразени притеснения относно обстановката по сигурността в пристанището. 

До вчера нито един моряк от екипажа не бе заявил, че иска да бъде евакуиран по информация на изпълнителния директор на Параходство "Български морски флот" к.д.п. Александър Калчев. Очакваше се българският кораб заедно с екипажа от 14 българи и петима украинци, да напусне Ашдод най-рано след седмица. Калчев уточни преди ден и че за екипажа и за плавателния съд няма риск, тъй като пристанищните власти не са повишили нивото на опасност и то остава най-ниската степен - първа. 

Ашдод се намира на около 35 км северно от Газа, в града и в пристанището има оборудвани укрития, портът има и противовъздушна защита. На 10 октомври екипажът е слязъл на пристанището и моряците са били инструктирани къде и как да се укриват в случай, че чуят сирени на противовъздушна отбрана.

Проверката на МВнР е потвърдила, че пристанището в Ашдод е отворено и функционира и в него се намират и други чужди кораби, изчакващи да бъдат разтоварени. Собственикът на кораба пък е уверил, че плавателният съд е зареждан регулярно с вода и храна.

Евакуацията на българските граждани, които се намират на територията на Ивицата Газа, зависи от постигането на договореност за отваряне на ГКПП "Рафах" за допускане на хуманитарна помощ от Египет и извеждане на чуждите граждани и тези с двойно гражданство. Към настоящия момент такава договореност не е финализирана и приведена в изпълнение, посочват от МВнР.

Евакуацията на останалите българи

Министерството на външните работи е в непрекъсната връзка с дипломатическите представителства на България в Тел Авив, Кайро и Рамалла и в тясна координация с тях и с други държави - членки на ЕС и на партньорски държави търси възможности за съдействие за евакуация на нашите граждани от ивицата Газа. Българските дипломатически представителства поддържат и постоянна кореспонденция с местните институции в съответните държави.

МВнР разполага със списък на потърсилите съдействие за евакуация български граждани и членове на техните семейства. Същият е предаден на израелските и египетските власти, от които се очакват разрешения съответно за напускане на Газа и влизане в Египет.

Дипломатическото ни представителство в Рамалла и посолството в Кайро са в постоянен контакт със семействата на нашите сънародници, и са в готовност да им окажат съдействие за извеждане от Газа и преминаването им в Египет, когато това е възможно. Посолството в Кайро е в готовност да окаже логистично съдействие на допуснатите в Египет български граждани и членовете на техните семейства.