Българският кораб "Рожен", който се намира в израелското пристанище Ашдод, недалеч от бойните действия, ще напусне опасната акватория най-рано след седмица, съобщи БНТ.

Ашдод е на около 35 км северно от Газа, в града и в пристанището има оборудвани укрития, портът има и противовъздушна защита. Към момента израелските власти не са издавали предупреждение за повишен риск.

Пред националната телевизия изпълнителният директор на Български морски флот кап. Александър Калчев заяви, че няма опасност за екипажа. Моряци от кораба обаче заявиха, че не се чувстват в безопасност.

Всички моряци на борда - 14 българи и петима украинци, са добре. 

"В пристанищата на Израел в момента нивото на сигурност е "1", което е най-ниско, нормалното ниво. Т.е. те считат, че няма някакъв увеличен риск", добави Калчев.

По данни на системата за контрол на морския трафик от вчера сутринта - в пристанище Ашдод има повече от 20 кораба, други са на рейд, а още 14 се очаква да пристигнат. Сред тях няма български.

"Други наши кораби в следващия месец аз не знам, поне нямаме още информация", посочи Александър Калчев.

Корабът "Рожен" ще остане в пристанището до разтоварването му. Кога ще приключи то зависи от времето, тъй като плавателният съд е натоварен с насипни товари, уточни БТА, като се позова на кап. Калчев.

Корабът "Рожен" попада в зона на военни действия за втори път. След началото на войната в Украйна той беше блокиран в пристанище Черноморск почти шест месеца. "Рожен" беше и един от първите кораби, които напуснаха порта като част от сделката за износ на зърно от Украйна.