Моряците на кораба "Рожен" не са били блокирани. Това стана ясно на пресконференция, която дадоха изпълнителният директор на Параходство "Български морски флот" кап. Александър Калчев и капитанът на кораба "Рожен" Кирил Карапанов. Обстановката в Черноморск е била спокойна, тъй като там не са се водили военни действия, съобщава Нова телевизия.

Екипажът на кораба е получавал редовно храна и вода. В момента на плавателния съд има 18 души, след като вчера моряците се прибраха във Варна.

"Искам да изразя задоволството, че след 5 месеца и 20 дни успяхме да изведем кораба от пристанището. Стана с много усилия в това число с помощта на МВнР, а и на Президентството. "В началото президентът Радев разговаря с Ердоган и успя да повдигне въпроса за блокираните кораби на високо ниво, в това число ООН, които взеха нещата присърце", коментира Калчев.

Припомняме, че във вторник четиримата български моряци, които бяха на кораба, се завърнаха у нас. След договорения коридор за износ на зърнени товари, той отплава от Украйна за Истанбул. Там е станала и смяната на екипажите.

Двама от завърналите се сънародници бяха в открити води от началото на войната, а другите двама - два месеца след началото ѝ.