Ядрени специалисти преместиха стрелките на Часовника на Страшния съд на 90 секунди преди полунощ заради заплахата от ядрена война, болести и нестабилността на климата, които са засилени от руското нашествие в Украйна, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Стрелките не са били толкова близо до полунощ досега. През предишните три години те бяха на 100 секунди до полунощ.

Полунощ в Часовника на Страшния съд е теоретичната точка на унищожението. Той се поддържа от неправителствената организация "Бюлетин на атомните учени", базирана в Чикаго, която го сверява всяка година спрямо информация за катастрофални рискове за планетата и човечеството. Бордът от учени и експерти в областта на ядрените технологии и науките за климата, сред които и 13 Нобелови лауреати, обсъждат световните събития и определят къде да поставят стрелките на часовника.

"Слабо прикритите заплахи на Русия да използва ядрени оръжия напомнят на света, че има много голям риск от ескалация на конфликта заради случайност, умисъл или грешна преценка. Вероятността той да излезе извън контрол, остава висока", заяви Рейчъл Бронсън, президент на бюлетина и главен изпълнителен директор, на пресконференция във Вашингтон.

Съобщението на бюлетина за първи път ще бъде преведено от английски на украински и руски език.

"Часовникът на Страшния съд" е създаден през 1947 година от Алберт Айнщайн, Дж. Робърт Опенхаймер и други учени, работили по проекта "Манхатън", в рамките на който са създадени първите ядрени оръжия. Той символизира глобалната уязвимост към катастрофа по това време. По онова време той е показвал 7 минути до полунощ. Най-благоприятна е била 1991 година - след края на Студената война. Тогава стрелките били върнати назад - до 12 часа без 17 минути.

"2023 година се очертава като доста мрачна година. Наблюдавайки войната в Украйна, мога да кажа, че има индикации, че и двете страни са готови да ескалират кризата, вместо да пристъпят към деескалация. Но все пак, напълно е възможно да започнат преговори и през 2023 година да се случи нещо положително. Тогава ще можем да нулираме часовника", каза преподавателят в Кеймбридж Пол Инграм.