Крал Чарлз Трети направи първото си обръщение към нацията в качеството си на новия монарх на Великобритания след кончината на майка си - кралица Елизабет II вчера.

"Обръщам се към вас с чувство на дълбока мъка. През целия ми живот моята любима майка беше вдъхновение и пример за мен и цялото семейство. Дължим й най-сърдечния дълг, който едно семейство би могло да дължи на своята майка - заради любовта ѝ, загрижеността, напътствията, разбирането и примера, който ни даваше. Кралица Елизабет живя достойно изпълни обещанията си - мъката ни за нея е неописуема", заяви 73-годишният Чарлз и се закле да продължи до края на живота си службата си в полза на нацията.

"Това обещание за доживотна служба дължа и аз на вас днес. Цялото семейство споделя личната си мъка с всички вас в Обединеното кралство, във всички страни, където кралицата беше държавен глава, в Британската общност и по целия свят. Оставаме с дълбоко усещане за благодарност за тези над 70 години, през които майка ми като кралица служи на толкова много народи", добави той.

Кралят каза, че на 21-вия си рожден ден през 1947 г. майка му се е зарекла да посвети живота си "в служба на нейните народи".

"Това беше повече от обещание: това беше дълбок личен ангажимент, който определи целия й живот. Тя направи саможертви в изпълнението на този дълг. Тя никога не се поколеба във време на промяна, на прогрес, във време на радост и тъга, във време на загуба. През нейния живот на служба видяхме, че любовта ѝ към традицията, но също и безстрашната посветеност на прогреса дефинираха нацията. Любовта, адмирацията и уважението, които тя вдъхнови, се превърнаха в отличителен белег на нейното царуване", допълни Чарлз.

В заключение кралят се закле да поддържа конституционните принципи в сърцето на нацията.

"Където и да живеете в Обединеното кралство или в териториите от Британската общност по света, а и какъвто и да е вашият произход и вярвания, ще се постарая да ви служа с лоялност, уважение и любов, както съм правил през целия си живот", обеща новият монарх.

Чарлз Трети обяви, че по-големият му син Уилям получава титлата принц на Уелс и изрази любовта си към Хари и Меган, "които продължават да градят живота си в чужбина".

Новият крал изтъкна "лоялната обществена служба" на съпругата си Камила, която става кралица консорт. Зная, че тя ще може да отговори на изискванията на новата си роля с непоклатимата отдаденост, на която толкова много разчитам, добави монархът.

"А на скъпата ми майка, когато тръгваш на своето последно голямо пътуване, за да се присъединиш към моя скъп покоен баща, искам да кажа просто "благодаря", каза в края на обръщението си Чарлз Трети.

Речта на крал Чарлз беше излъчена и в лондонската катедрала "Сейнт Пол", където около 2000 души присъстваха на възпоменателна служба за кралицата.

Сред присъстващите бяха премиерът Лиз Тръс, както и членове на правителството.