Двама загинаха и десетки пострадаха вчера от бури в Москва и столичния регион, информират руски ведомства, цитирани от ТАСС.

Осем души, сред които едно дете, пострадаха в събота от пориви на силен вятър в Московска област, съпътстван на места с гръмотевични бури, градушка, дъжд и сняг. Това съобщи днес пресслужбата на Андрей Воробьов, губернатор на Подмосковието.

По-рано Министерството на извънредните ситуации (МИС) съобщи за мъж, загинал в Митишчи край Москва при падане на барака, съборена от вятъра.

Трима от пострадалите със средно тежки травми са настанени в болници.

В самата столица загина едно момиче, върху което падна контейнер за боклук; пострадаха още 16 души, 14 от които са настанени в болници. Сред пострадалите в Москва има тримесечно дете, отбелязва агенцията.

Бурята повали над 580 дървета и три билборда в Москва, повредени са 92 частни МПС. В Подмосковието са повалени над 145 дървета и са повредени 17 коли. Вятърът причини нарушения в електроснабдяването на 655 жилищни сгради в 25 селища от областта.

МИС разпространи прогнози, според които в Московска област се очакват и днес пориви на вятър със скорост до 17 м в секунда. Министерството препоръча на гражданите да затворят плътно прозорците, при нужда да изключат тока, газа и водоподаването, а в многоетажните блокове - да не използват асансьорите. Спасителите предупреждават, че не бива да се паркират коли под дърветата или край слабо закрепени конструкции, че хората трябва да заобикалят отдалеч нестабилните постройки, да странят от мостовете, далекопроводите и тръбопроводите.

Общо 12 региона в Централния и Северозападния федерален окръг на Русия пострадаха от бурните ветрове вчера и днес - най-вече Москва и Московска област, допълва ТАСС, като изрежда подробни данни на МИС за повреди в електроснабдяването на 980 селища в 52 общини и други разнообразни щети, нанесени от стихията. За възстановяване на инфраструктурата са мобилизирани над 7100 специалисти от различни служби и ведомства.