Министърът на икономиката Божидар Лукарски и представителят на Европейската космическа агенция Ерик Морел де Весгавер подписаха Споразумението на европейска кооперираща държава и ЕКА, предаде Агенция "Фокус".

Министър Лукарски изтъкна ползите за България след подписването на споразумението и поясни, че Европейската космическа агенция се определя като един от силните активи на Европейския континент.

Тя стимулира достъпа на Европа до космическото пространство като разширява границите на научните знания и изследователската дейност в сферата на иновациите.

Министърът посочи, че ЕКА открива пред държавите-членки възможности за използване в максимална степен на капацитета на експертния ѝ опит.

Във финансовата рамка 2014-2020 година ЕС отделя приблизително 12 млрд. евро за мащабни космически програми, като "Галилео" и "Коперник", както и за научно-приложни проекти по програма "Хоризонт 2020".

Те са свързани с използването на космическото пространство, като голяма част от този бюджет, 75%, ЕС предоставя на агенцията и така се явява основен източник на финансиране на космическите дейности на Европа.

По думите му за 2015 година планираният бюджет на агенцията възлиза на повече от 4 млрд. евро за проекти в областта на роботите, сателитната навигация, нови енергийни източници и повишаване на енергийната ефективност.

Представителят на ЕКА Ерик Морел де Вестгавер благодари на министър Лукарски за поканата подписването на споразумението да бъде в София и поясни, че България има сериозни традиции в космическите изследвания.

Той посочи, че ще се развиват редица отрасли като космическата електроника и оптическите технологии и обеща при подбора на проектите, фокуса да бъде върху икономическия ефект и дългосрочното развитие.