Малък будистки храм в Тайланд е останал без монаси, след като всички те са били изгонени заради положителни тестове за наркотици, съобщиха местни служители.

Четирима монаси, сред които и игуменът, са дали положителни проби за метамфетамин в северната провинция Пхетчабун, съобщи АФП.

Впоследствие монасите са били изпратени в здравна клиника, за да се подложат на рехабилитация за употреба на наркотици.

Проверката и последвалото лечение се извършват на фона на национална кампания за борба с трафика на наркотици.

Съобщава се, че монасите са били отстранени от храма, след като в понеделник полицията е направила тестове на урината, на които и четиримата мъже са се провалили. Длъжностните лица не съобщават какво е привлякло вниманието на полицията към храма.

Служител заяви пред АФП, че "в храма вече няма нито един монах и живеещите наблизо селяни са обезпокоени, че не могат да правят никакви пунии".

Пунята е важна будистка практика, при която поклонниците получават защитна сила чрез добри дела - в този случай чрез даване на храна на монасите.

Регионалните служители са потърсили съдействие от местния монашески първенец, който е обещал да назначи няколко нови монаси в храма в област Бунг Сам Фан, за да се справи с опасенията на поклонниците.

През последните години метамфетаминът се е превърнал в основен проблем в Тайланд, като според Службата на ООН за наркотиците и престъпността случаите на конфискация на наркотика са били рекордно високи през 2021 г.

Страната е основен транзитен пункт за метамфетамин. Наркотиците навлизат в страната от Мианмар - най-големият производител на метамфетамин в света, през Лаос.

След това хапчетата се продават на улицата на стойност около 50 бата (около 50 евроцента).

Миналия месец премиерът на Тайланд Прают Чан-оча нареди затягане на контрола върху наркотиците, след като бивш полицай, уволнен от полицията за притежание на метамфетамин, уби 37 души по време на стрелба в детска градина.