Тайландските сили за сигурност ликвидираха военния, който изби невинни хора в мола "Терминал 21 Корат" в град Накхон Рачасима, предаде Ройтерс.

Общо 26 души загинаха при най-кървавото нападение в историята на Тайланд, заяви премиерът Прают Чан-оча.

Вижте снимки>>

"Загинаха 27 души, включително нападателят, 57 бяха ранени", заяви премиерът на пресконференция след края на обсадата на мола.

Вчера 32-годишният ефрейтор, идентифициран като Джакрапант Тхома уби трима души във военна база в Североизточен Тайланд, преди да нападне мола "Терминал 21 Корат" в града, намиращ се на около 250 км от Банкок. Той стреля по пазаруващите в търговския център, уби няколко и взе заложници. Около 3 часа сутринта местно време (20 ч. вчера по Гринуич) силите на реда щурмуваха търговския център. Вицепремиерът Анутин Чарнвиракул съобщи, че е загинал един агент на силите за сигурност.

По време на продължилата 17 часа драма, нападателят качваше ъпдейти от случващото се в страницата си във Фейсбук, преди компанията да блокира профила му. В един от постовете той се питал дали да се предаде, а в друг казвал, че никой не може да избегне смъртта.

32-ма от ранените все още са в болницата, добави Прают Чан-оча, който посети града, за да се срещне с пострадалите.

"Ситуации като тази никога не са се случвали в Тайланд", подчерта премиерът, цитиран от ДПА. "Да се надяваме, че това ще бъде първият и последен път", добави той.

Нападателят беше застрелян от силите за сигурност след продължила цяла нощ обсада на мола. Премиерът потвърди, че вероятният мотив е бил сделка със земя, от която извършителят се чувствал измамен.