Британският министър за Брекзита Доминик Рааб заяви, че подава оставка, съобщи Би Би Си.

Той заяви, че причината е, че не може да подкрепи "с чиста съвест" споразумението с ЕС. 

Според Рааб проектът за Брекзит на Мей застрашава единството на Великобритания. "Не мога да подкрепя предложеното споразумение по две причини, свързани с бъдещия статут на Северна Ирландия след Брекзит", добави той.

След 5-часово заседание вчера, премиерът на Великобритания Тереза Мей заяви, че е осигурила подкрепата на кабинета за споразумението с Брюксел. Според Би Би Си обаче няколко министри са се изказали срещу него. Съществуват и предположения, че консерваторите ще поискат вот на недоверие.

Доминик Рааб зае поста министър по въпросите на Брекзит в началото на юли т.г., след като предшественикът му Дейвид Дейвис подаде оставка като протест срещу плановете на правителството за запазване на тесни търговски отношения с Европейския съюз. 

По-рано днес британският държавен секретар за Северна Ирландия Шайлеш Вара съобщи, че е подал оставка заради несъгласие с проектоспоразумението за Брекзит, сключено от правителството му и Брюксел.

"Не мога да подкрепя споразумението за напускане, сключено с ЕС", обясни Вара в писмото с оставката си, публикувано в акаунта му в Туитър.

Шайлеш Вара, който подкрепяше свикването на референдум за оставане в ЕС, изтъкна, че задачата на премиера Тереза Мей да убеди парламента да подкрепи проекта за споразумение е истинско предизвикателство, посочва Ройтерс.