Британският финансов министър Куази Куартенг е бил уволнен, съобщава Би Би Си.

По-рано днес той спешно пристигна в Лондон, напускайки по-рано срещите на Световната банка и МВФ в Лондон. Очаква се на пресконференция в близките часове премиерът Лиз Тръс да обясни мотивите за промяната.

Куартенг се оказва най-кратко служилият британски финансов министър от 1970 г., а неговият наследник ще бъде четвъртият финансов министър на Великобритания, откакто страната се оказа във водовъртежа на енергийната и инфлационната криза.

Новината означава, че ключов съюзник на Лиз Тръс, за когото се твърди, че е и неин съсед в Гринуич, е вън от екипа на премиера само няколко седмици след началото на мандата.

Това се случва на фона на спекулациите, че Тръс ще обяви днес обрат по отношение на части от минибюджета.

Би Би Си прави кратко описание на кариерата му. Подобно на Тръс той е член на "класа от 2010 г.". Съавтор на противоречива книга от 2012 г., "Британия без окови", заедно с Тръс и други, в която се твърди, че британските работници са "безделници" - мнение, от което по-късно се дистанцира. Подкрепи напускането на ЕС на референдума през 2016 г.

Става министър на бизнеса в правителството на Борис Джонсън, което се възприема като награда за подкрепата на кандидатурата на Джонсън за лидер на консерваторите. Подкрепи също така Лиз Тръс в нейната собствена кампания за лидерство през 2022 г. и беше описан като политическата половинка на министър-председателя, преди да стане неин министър на финансите.

Представи минибюджета на 23 септември, в който обеща намаляване на данъците с 45 млрд. паунда, финансирано чрез заеми, което бе последвано от сътресения на борсите и намеса на Английската централна банка.