Генерал Армагедон дисциплинира и стабилизира руските сили в Украйна, пише във в. "Дейли телеграф" журналистът Джеймс Килнър.

Сергей Суровикин е опасен противник за украинците, които планира да ги подчини с помощта на студа. Той стабилизира фронтовите линии на руските сили, откакто пое командването през октомври, и дисциплинира армията на Кремъл, изтъква Килнър, предава БТА.

Според анализатори организационните способности и безскрупулността на Суровикин го превръщат в опасен противник за украинската армия. "Той е може би най-компетентният командир, когото Русия е назначавала до момента", казва Дара Масикът, старши изследовател по политически въпроси в американския мозъчен тръст "Ранд корпорейшън".

Суровикин пое командването на руските сили в Украйна в момент, в който те бяха дезорганизирани и деморализирани, отбелязва Килнър. Настъплението им в Харковска област в Североизточна Украйна бе отблъснато, контролът им върху южната Херсонска област отслабваше, а с помощта на далекобойната си артилерия, западно производство, украинските сили унищожаваха снабдителните линии на руснаците. Тласкан от отчаяната мисъл, че трябва да постигне обрат, руският президент Владимир Путин назначи генерал Суровикин, 56-годишен ветеран от кампаниите в Сирия и Чечения, за командващ руските сили в Украйна.

Първото предизвикателство за Суровикин беше да убеди Путин да разреши изтегляне на руските сили от Херсон, най-важното населено място, превзето от Русия след нахлуването на войските ѝ в Украйна през февруари. "По време на тази операция имаше прогнози, че изтеглянето към другия бряг на реката ще доведе до тежки загуби за руските сили. Това не се случи", коментира Масикът.

След като се изтеглиха, руските войници изкопаха мрежа от окопи, съобразена с природните дадености на река Днепър и трудна за пробиване от украинските сили.

Суровикин е наричан Генерал Армагедон, защото нанасяше удари срещу цивилни райони на Сирия през 2017 г., когато беше командир на руските сили, които се сражаваха на страната на сирийския президент Башар ал Асад. Анализатори твърдят, че сега той следва същата стратегия. Понастоящем руските сили ежедневно подлагат Херсон на артилерийски обстрел и поразяват гражданска инфраструктура из цяла Украйна с ракети и дронове. Целта на Кремъл е ясна, казват анализатори: тя е да бъде пречупена волята на украинците, които ще бъдат принудени да се справят с температури от порядъка на минус 20 по Целзий, без да имат отопление и електричество.