Танковете, които Великобритания предостави на Украйна, ще бъдат на фронта вероятно около Великден, заяви британският министър на отбраната Бен Уолъс, цитиран от Ройтерс.

"Това ще се случи преди лятото или през май. Вероятно около Великден", отговори той на въпрос в парламента относно срока за доставка на 14-те танка "Чалънджър". Миналата седмица Великобритания каза, че планира те да бъдат доставени в Украйна преди края на март, отбелязва информационната агенция.

Уолъс допълни, че по съображения за сигурност не може да оповести графика на обучение на украинските военни за работа с танковете.

В същото време украинската армия планира да похарчи близо 550 милиона долара за дронове през 2023 г. и за целта е сключила 16 договора с местни производители, съобщи министърът на отбраната Олексий Резников, цитиран от Ройтерс.

"Тази година ще увеличим покупките на безпилотни летателни апарати за въоръжените сили на Украйна", написа той във Фейсбук. "За целта възнамеряваме да заделим около 20 милиарда гривни (547,05 милиона долара).", допълни министърът, информира БТА.

От началото на войната и Украйна, и Русия усилено използват широк набор от дронове за разузнавателни и нападателни цели.

Киев получи значителни доставки на дронове от партньорите си, като се започне от въоръжените с ракети турски "Байрактар ТБ2" и се стигне до норвежкия разузнавателен дрон "Блек Хорнет", който тежи по-малко от 33 грама.

Но сега Украйна иска и да повиши собственото си производство, за да създаде своя "армия от дронове", както заявиха нейни официални представители.

"Независимостта на военната промишленост е един от определящите фактори за отбранителните способности на страната", написа Резников.

Миналата седмица украинската армия обяви, че ще започне да създава подразделения от щурмови дронове в рамките на силите си. По думите на Резников в министерството на отбраната са постъпили заявки с предложения за 75 различни вида дронове украинско производство.

"След консултации с генералния щаб на въоръжените сили и след проведени изпитания министерството на отбраната вече има 16 договора за възлагане на държавна поръчка, сключени с украински производители на безпилотни летателни апарати", написа той.

Междувременно стана ясно, че Франция и Австралия са се споразумели да си сътрудничат за производството на "няколко хиляди" 155-милиметрови снаряда за Украйна, съобщи френският министър на отбраната Себастиан Льокорню, предаде Ройтерс.

Льокорню съобщи това след среща с австралийския си колега Ричард Марлс, по време на която двете страни за първи път преговаряха на високо равнище, откакто през 2021 г. Канбера се отказа от споразумение за закупуване на 12 френски подводници с дизелово гориво и вместо това сключи споразумение със САЩ и Великобритания в рамките на новото им партньорство АУКУС за доставка на атомни подводници.

По време на срещата Марлс каза, че Австралия не планира да се сдобива с подводници с конвенционално задвижване, докато не бъдат доставени атомните ѝ подводници.

Той обаче похвали съвместното партньорство с Франция за производството на 155-милиметрови снаряди за Украйна, отбелязва Франс прес. Марлс каза, че става дума за проект в размер на няколко милиона долара и за няколко хиляди снаряда.

"Това е ново сътрудничество между отбранителните индустрии на Австралия и Франция", каза от своя страна френският му колега.

"Това е част от усилията в подкрепа на Украйна от страна на Австралия и Франция, за да сме сигурни, че Украйна ще е в състояние да устои в този конфликт и да сложи край на него при свои собствени условия", подчерта австралийският министър.

"Идеята е да се предостави значителна помощ и да се положат продължителни във времето усилия", каза френският министър.

Министрите на отбраната на двете държави разговаряха в Париж във формат 2 плюс 2, в който участваха и външните министри на двете страни Катрин Колона и Пени Уонг, отбелязва Франс прес. Срещата беше част от наскорошните усилия за подновяване на френско-австралийското сътрудничество, сериозно пострадало от случая с френските конвенционални подводници, отказани от Канбера преди две години.

155-те милиметрови снаряди се изстрелват от няколко западни артилерийски системи, предоставени на Украйна, за да се отбранява тя срещу Русия, като например самоходните френски гаубици "Сезар" или американските "Ем 777" и др.