Над 1500 британски военнослужещи ще участват заедно с хиляди военни от страни членки на НАТО в голямо учение в Естония, съобщиха от британското министерство на отбраната.

Учението, наречено "Пролетна буря", е най-голямото годишно военно учение с участието на водената от Обединеното кралство бойна група на НАТО за засилено предно присъствие.

В маневрите ще участват около 14 000 военнослужещи от 11 държави от НАТО, като Великобритания за първи път ще разположи бригада в Естония.

По време на учението сухопътните войски ще упражнят различни сценарии за водене на боеве, включващи щурмуване на окопи, разузнавателни мисии и тактики на леката пехота.

"Стотици британски военнослужещи от всички наши въоръжени сили отново ще тренират заедно с военнослужещи от 11 натовски държави, демонстрирайки силата на оперативната ни съвместимост с партньорските държави и общия ни ангажимент към Алианса на НАТО", заяви британският министър на отбраната Бен Уолъс. "Докато руската армия продължава незаконното си нахлуване в Украйна, застрашавайки стабилността в Европа, Обединеното кралство и нашите съюзници ще продължат да подкрепят Украйна и да защитават общите ни ценности и свобода", допълни той.

Маневрите ще продължат две седмици.