Британски съд призна основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асанж за виновен в нарушаване на условията на освобождаване под гаранция. Това се случи, след като днес той беше задържан от английските власти в еквадорското посолство, където се укриваше 7 години. Арестът стана възможно, след като Екдвадор отказа да му предоставя повече убежище.

Асанж беше признат за виновен от Уестминстърския магистратски съд в Лондон, че не се е предал на британските власти съгласно заповед за арест от 2010 г. във връзка с отпаднали впоследствие сексуални обвинения в Швеция. Той обаче не се призна за виновен в нарушаване на условията на гаранцията, но може да получи до 12 месеца затвор. 

Основателят на "Уикилийкс" се яви в съда, където беше пълно с негови поддръжници, каквито се бяха събрали и пред сградата. 

Докато чакаше своите адвокати, той седеше спокойно и четеше книга, базирана на интервю с американския писател Гор Видал. Основният аргумент на защитата му беше, че той не е можел да очаква справедлив процес в британските съдилища, тъй като целта на Великобритания е била да "осигури предаването му" на американските власти, които днес му повдигнаха обвинения.

САЩ искат Асанж да бъде екстрадиран във връзка с обвинения, че е заговорничел с бившия анализатор от американското военно разузнаване Челси Манинг за разгласяване на поверителни документи през 2010 г.

Протестиращ легна пред автомобила, който превозваше основателя на "Укилийкс"

Снимка: AP/БТА

Полицията обаче го задържа...

Снимка: AP/БТА

 

Защитата на Асандж заяви, че той ще се бори срещу екстрадиция в САЩ.

Известната дизайнерка Вивиан Уестууд също дойде да защити Асанж

Снимка: AP/БТА

Основателят на "Уикилийкс", който прекара последните седем години в еквадорското посолство в Лондон, беше арестуван днес от британската полиция след като Еквадор взе решение повече да не му предоставя право на убежище

Негов адвокат каза, че арестуването му създава опасен прецедент за журналистите в САЩ.

Британските съдебни власти заявиха, че САЩ трябва да представят своите доводи по искането за екстрадиция на Асанж от Великобритания до 12 юни, отбелязва Ройтерс.

Искането за екстрадиция ще бъде разгледано на заседание на 2 май, посочва Франс прес.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обаче заяви, че няма мнение за ареста на Асанж, въпреки че преди е хвалил много пъти създадения от австралиеца разобличителен сайт, предадоха световните агенции.

"Това не е моя работа. . . Наистина нямам мнение", каза той днес.

По време на кампанията за президентските избори в Съединените щати през 2016 г. обаче Тръмп похвали много пъти организацията, публикуваща поверителни документи. Тогава Уикилийкс публикува хакнати имейли на Демократическата партия, което навреди на нейната кандидатка Хилари Клинтън, припомня ДПА.

Междувремнено шведската прокуратура заяви, че е получила официално искане за възобновяване на прекратеното през 2017 г. разследване за изнасилване срещу Асанж от адвокат на предполагаемите жертви, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"След днешните съобщения в медиите, че Джулиан Асанж е арестуван в Лондон, адвокатът в Швеция е поискал да бъде възобновено шведското предварителното разследване за изнасилване", каза прокуратурата.

Тя заяви, че въпросът ще бъде проучен, за да се реши как да се действа по-нататък, но каза, че не може да посочи времеви срок, в който ще бъде взето решение.

Предварителното разследване може да бъде възобновено, докато не е изтекъл давностният срок за предполагаемото престъпление. В случая той изтича в средата на август 2020 г.