Британската полиция разби голяма мрежа за съвременно робство и съд в Бирмингам осъди общо 8 полски граждани на различни срокове затвор - между 3 и 11 години, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес. Присъдите на петима от подсъдимите бяха произнесени още през февруари, а днес бяха обявени присъдите на останалите трима.

Групата - петима мъже и три жени от Полша - са примамвали свои сънародници с обещания за доходна работа във Великобритания. Жертвите са били на възраст между 17 и 60 години. При пристигането си във Великобритания вместо обещаната им добре платена работа, жертвите са били експлоатирани и принуждавани да живеят в много лоши условия, в порутени сгради, пълни с плъхове. Заплатите им понякога не са били по 50 цента на ден. Те трябвало да работят във ферми и предприятия за преработване на отпадъци.

По време на процеса някои от жертвите разказаха, че бездомниците във Великобритания са живеели по-добре от тях. Според полицията някои от жертвите са били принудени да събират изхвърлени дюшеци, на които да спят, и да се къпят в каналите на Бирмингам. Когато един от мъжете, станал жертва на трафикантите, се оплакал от мизерното заплащане и лошите условия на живот, трафикантите му счупили ръката. Друга жертва, която се оплакала, била накарана да се съблече и заплашена от престъпниците, че ако не си мълчи, ще й извадят бъбреците.

Престъпната банда контролирала банковите сметки на жертвите, крадяла заплатите им и така натрупала два милиона лири (2,2 милиона евро). Някои от престъпниците водели охолен начин на живот, един от тях дори карал бентли.

Престъпниците избирали в Полша хора в уязвимо положение, понякога чакали на изходите на полски затвори, за да намерят кандидати за обещаваната от тях доходна работа във Великобритания.

Според британската полиция това е най-големият случай на съвременно робство във Великобритания, отбелязва Франс прес. Жертвите на мрежата са над 400, 90 от тях са дали показания в съда.