Британските и германските военновъздушни сили извършиха първото си съвместно прехващане на руски самолет Ил-78 близо до въздушното пространство на НАТО, съобщи Би Би Си.

Кралските военновъздушни сили на Обединеното кралство и германските военновъздушни сили са вдигнали двойка изтребители "Тайфун",  за да прехванат руския самолет близо до естонското въздушно пространство във вторник.

Ил-78 или "Мидас" по класификация на НАТО е предназначен за дозареждане във въздуха на военни самолети. Твърди се, пилотите му не са успели да установят връзка с контрола на въздушното движение в Естония, бивша съветска република, която е член на НАТО от 2004 г., което е довело до прехващането му от изтребителите.

Самото прехващане е рутинно, но се провежда за първи път от изтребители от две държави. Британските и германските военновъздушни сили участват в мисия на НАТО за контрол на въздушното пространство в района, отбелязва Би Би Си.

След това британските и германските самолети са били пренасочени да прехванат руски регионален реактивен самолет Ан-148, за който се твърди, че е летял близо до естонското въздушно пространство.

Русия все още не е коментирала прихващанията.

Няма данни за връзка между този инцидент и случая с падналия американски дрон "Рийпър" в Черно море, според Вашингтон след съприкосновение руски изтребител.