Доминик Къмингс, най-влиятелният съветник на британския премиер Борис Джонсън, ще подаде оставка до края на годината. Това ще намали тежестта на хардлайнерите в правителството, подкрепящи Брекзит, на фона на опитите на Джонсън да представи управлението си в нова светлина след поредица провали по отношение на коронавируса, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Къмингс, главният стратег на кампанията за референдума за излизането от Евросъюза през 2016 г. и на победоносната предизборна кампания на Джонсън миналата година, заяви пред Би Би Си, че му се иска, до края на годината, щом Великобритания прекрати и неформалното си членство в ЕС, по-нататъшното му присъствие в кабинета да стане излишно.

Излизането на дясната ръка на премиера ще бъде най-значителната промяна във вътрешното обкръжение на министър-председателя. Някои наричат Къмингс "мозъка" на Джонсън, за да подчертаят огромното му влияние.

Бидейки ревностен поддръжник на Брекзит, много европейски дипломати бяха на мнението, че той тласка Джонсън към твърдолинейни позиции за Брекзит и че е привърженик на Теорията за лудия (Madman Theory), свързвана с опитите на американския президент Ричард Никсън по времето на Студената война да убеди Съветския съюз, че е ирационален и избухлив. Според тази теория съветските лидери биха избягвали да провокират САЩ, страхувайки се от непредвидим американски отговор.

Къмингс, 48-годишен възпитаник на Оксфорд, женен за дъщерята на баронет, се е отнасял с презрение към британския политически елит и е подмятал язвителни забележки както към репортери, така и към министри.

В британското сатирично телевизионно куклено шоу Spitting Image той дори беше представен като извънземно, което многократно заплашва Джонсън да подаде оставка - а понякога го моли и да изяде детето му.

Би Би Си се позова на неназован високопоставен източник от "Даунинг стрийт", според когото Къмингс ще напусне правителството преди Коледа. Друг неназован източник на медията, посочва, че той си тръгва, защото иначе скоро е щял да бъде принуден да го направи.

"Слуховете, че съм заплашвал да подам оставка и че съм искал други да подават оставка, са измислица", каза Къмингс пред Би Би Си.

Джонсън, самият той един от лидерите на кампанията за излизането на Великобритания през 2016 г., се опитва да постигне търговско споразумение с ЕС в последната минута, залогът е търговия за трилиони долари. Същевременно той е и под натиск от депутатите на торите да направи промени в правителството си, щом Брекзит бъде приключен.

Великобритания официално напусна ЕС на 31 януари, но по силата на преходни споразумения остана част от единния пазар и митническия съюз за едногодишен срок, а сега се налага да води и трудни преговори за бъдещите търговски отношения.

Макар че излизането на Къмингс ще ограничи влиянието на твърдолинейните привърженици на Брекзит, които са за твърда линия по отношение на ЕС, той засега си остава на поста и днес влезе на "Даунинг стрийт", както обикновено.

Скандалът с карантината на Къмингс

През месец май избухна скандал около Доминик Къмингс, след като се разбра, че докато той и съпругата му са били със симптоми на коронавирус, са пътували 260 мили от Лондон до Дъръм, за да оставят детето си на родителите му. Имаше сведения, че по време на карантината Къмингс е пътувал поне още веднъж.

Тогава Борис Джонсън го защити с думите: "Проведох обширни разговори лице в лице с Доминик Къмингс и заключих, че пред опасността да не намерят възможност кой да им гледа детето в момент, когато той и съпругата му не са в състояние да се грижат за него заради коронавируса и той е нямал алтернатива, мисля че е следвал инстинкта, който има всеки баща и родител и не мога да го накажа за това."

Тогава обаче повечето депутати тори смятаха, че той трябва да подаде оставка или да бъде уволнен. Дори хардлайнер като Питър Боун заяви: "Не може да имаме правило, което важи за всички останали, но не и за правителствения елит".

Все пак, това не се случи.