Босът на "Ндрангета" Роко Морабито, който е смятан за един от най-големите наркотрафиканти в света, кацна на римското летище "Чампино" рано в сряда, след като беше екстрадиран от Бразилия, предаде АНСА.

Известен като "кокаиновия крал на Милано", 56-годишният Морабито беше арестуван през май 2021 г. от бразилската федерална полиция в Жоао Песоа, пристанищен град в североизточна Бразилия, заедно с друг мафиот от "Ндрангета" и бивш беглец - Винченцо Паскино, в операция, която беше подкрепена от италианската полиция Карабинери и службите на САЩ. Морабито трябва да изтърпи присъда от 30 години затвор, а Паскино е осъден на 17 години затвор за трафик на наркотици.

Мафиотският бос е прекарал десетилетия в бягство, използвайки фалшива самоличност в Южна Америка.

Пристигането на Роко Морабито в Рим слага край на продължилото десетилетия издирване.

Роко Морабито е роден в калабрийския град Африка и има семейни връзки с мафиотския бос Джузепе Морабито. Той се превръща в ключова фигура в "Ндрангета" - мащабната престъпна мрежа, която контролира голяма част от трафика на кокаин в Италия и извън нея.

Още като младеж Морабито скоро си спечелва славата на успешен наркотрафикант в Милано, като установява ключови маршрути за контрабанда на кокаин от Южна Америка в италианския град.

Шикозно облечен в двуредни костюми, той често може да бъде видян да се смесва със светските персони в града и скоро попада в полезрението на италианската полиция, която го поставя под наблюдение, пише Би Би Си.

Той е заснет да посредничи при сключването на сделки за внос на повече от един тон кокаин от Южна Америка, но скоро след това изчезва.

Полицията смята, че е избягал в Бразилия, където е живял под името Франсиско Капелето.

Оттам се е преместил в съседен Уругвай, където е живял в курорта Пунта дел Есте в продължение на поне 13 години.

Въпреки че наема луксозна къща и я изпълва с произведения на изкуството, съседите му казват, че кара скромна кола и едва когато организира пищно парти за рождения ден на дъщеря си, разбират за богатството му. А когато Морабито записал дъщеря си в училище с истинското ѝ име, полицията го поставила под наблюдение.

През септември 2017 г., когато Морабито се преместил в хотел в столицата Монтевидео, след като се скарал със съпругата си, и тогава полицията започнала да действа.

Сред вещите му откриват пистолет, 13 мобилни телефона и 150 паспортни снимки на Морабито в различни образи.

Дните му на бягство обаче все още не са приключили. През 2019 г., след като прекарва две години в затвора в очакване на екстрадиция в Италия, той бяга заедно с още трима затворници през дупка в покрива.

Като част от ръководена от Интерпол многонационална полицейска операция, насочена към борба с "Ндрангета", през 2021 г. той най-накрая е проследен в хотел в град Жоао Песоа.

Миналата седмица федералният върховен съд на Бразилия разреши екстрадирането му в Италия.