След като вчера правителството съобщи, че България ще дари част от всяка пратка ваксини срещу COVID-19, която e закупилa директно от производителите, на Северна Македония, днес премиерът Бойко Борисов съобщи, че е разговарял по темата със своя колега в Скопие Зоран Заев.

"Винаги сме готови да помогнем на нашите най-близки съседи и приятели. Това казах на премиера Zoran Zaev, който ни благодари за готовността да им помогнем с осигуряване на ваксини срещу COVID-19. Ситуацията е наистина тежка и трябва да се подкрепяме и да сме солидарни. Животът на всеки един е най-важен и ще положим всички усилия да го съхраним", написа министър-председателят в официалния си профил във Фейсбук.

Там той публикува и поста на самия Заев от вчера, в който той благодари за хуманния жест на премиера и българския народ.

"С това решение ваксините срещу COVID-19 ще пристигнат у нас по същото време, в което ще ги получат и други държави-членки на Европейския съюз. България, като член на ЕС, имаше привилегията да преговаря директно с редица производители", коментира вчера здравният министър Венко Филипче, който присъства на заседанието на Министерски съвет в София по този повод.

"Благодарение на този приятелски акт, с това дарение ще започнем скоро процеса на ваксинация и ще улесним достъпа до ваксини, така че да можем да ваксинираме 60 до 70% от населението. Според информацията от здравните власти в България първо в София ще бъде доставена ваксината на "Пфайзер", след това на "Модерна" и накрая - на "Астра Зенека", написа по-късно Филипче във Фейсбук.

Това се случва на фона на политическото напрежение между България и Северна Македония, след като наложихме вето върху преговорите й за членство в ЕС.