Борис Джонсън, който е фаворит за премиерския пост във Великобритания, демонстрира твърдост, като се закани да изведе страната от ЕС дори без споразумение. Това, по думите му, трябва да се случи на 31 октомври. британски премиер, обяви, че е готов да изведе Великобритания от Европейския съюз без споразумение на 31 октомври. Джонсън натърти, че всеки опит на ЕС да наложи мита ще бъде подобен на блокадата от епохата на Наполеон, съобщава "Ройтерс".

Тригодишната криза с Брекзит на Обединеното кралство може да се задълбочи, тъй като обещанието на Борис Джонсън за излизане от ЕС със или без споразумение на 31 октомври, може да провокира конфликт с британския парламент, който даде да се разбере, че се противопоставя на излизане без споразумение.

Ако Великобритания излезе от общността без споразумение, това означава, че ще се лиши от преходен период. Рязкото напускане би било сбъднат кошмар за бизнес лидерите и привържениците на Брекзит. 

Джонсън, който е бивш външен министър и кмет на Лондон, отбеляза, че е убеден, че ЕС ще се съгласи на ново споразумение, основаващо се отчасти на "мъртвото" споразумение за излизане на британския премиер в оставка Тереза Мей.

"Моето обещание е да излезем от ЕС на Хелоуин на 31 октомври", коментира Джонсън пред Би Би Си, добавяйки, че имало "технически дилеми", за да се предотврати връщането на твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство.

Джонсън препотвърди позицията си, оспорвана от мнозина, че Великобритания може да запази безмитната търговия с ЕС след излизане без споразумение.

"Смятам, че би било много странно, ако ЕС реши сам... ако те решат да наложат мита за стоки, идващи от Обединеното кралство, това би било... завръщане към континенталната система на Наполеон", изтъкна Джонсън. "Континенталната система" на Наполеон Бонапарт е блокада, чиято цел е да удари икономиката на Великобритания по време на Наполеоновите войни в началото на XIX век.

Името на новия британски премиер ще стане известно на 23 юли, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на Консервативната партия.

Гласуването по пощата на 160-те хиляди партийни членове за това кой да смени Тереза Мей като лидер на партията - Борис Джонсън или Джереми Хънт, ще приключи на 22 юли и победителят ще бъде обявен на следващия ден.

Предаването на властта на новия премиер ще стане на 24 юли следобед, съобщи говорител на Тереза Мей.