Британският премиер Борис Джонсън ще изпрати писмо до Европейския съюз с искане за ново отлагане на крайния срок за Брекзит, ако до 19-и октомври не бъде уговорена сделка за разводa, според правителствените документи, предoставени на Шотландски съд, съобщава в Би Би Си, цитиран от БНР.

Миналия месец депутати от опозицията и "бунтовници" от управляващата Консервативна партия, принудиха чрез закон британският премиер да поиска удължаване на срока за Брекзит, при положение че няма одобрено споразумение, но тогава Борис Джонсън, макар и да обеща да спазва британското законодателство, заяви, че Великобритания ще напусне ЕС на всяка цена на 31-ви октомври.

В писмо до Съда в Шотландия, където противниците на Брекзит се стремят да получат решение, което да принуди британския премиер да спазва закона, правителството на Обединеното кралство посочва, че Борис Джонсън приема, че е длъжен да изпрати писмо до ЕС с молба за удължаване на крайния срок.

Борис Джонсън е готов да напише подобно писмо до Европейския съюз и да поиска удължаване на крайния срок за напускането на Обединеното кралство от Европейския съюз след 31-ви октомври, ако не се постигне сделка до 19-ти октомври, показват съдебните документи, получени от Би Би Си.

В документите Джонсън се съгласява да уважи приетият от парламента закон и да помоли ЕС за удължаване, ако не бъде постигната сделка по време на заседанието на Европейския съвет, което започва на 17-и октомври. Той също така "приема", че ще се съгласи на всяко едно удължаване на срока, предложено от ЕС.

Говорител на премиера отказа да коментира текущи съдебни производства.

Ден по-рано Борис Джонсън повтори позицията си, че той иска да се увери, че Обединеното кралство ще напусне ЕС на крайната дата, съвпадаща с Хелоуин - със или без сделка. По-рано той пък посочи, че по-скоро желае да бъде "мъртъв в канавка", отколкото да поиска удължаване на крайния срок за Брекзит. Британският премиер вероятно все още се надява да постигне споразумение с Европейския съюз, за който се твърди, че е дал на Обединеното кралство срок до следващата седмица да направи промени в последните си предложения относно ирландска граница.