Седмица след като подаде оставка, разтърсила британското правителство, бившият министър на външните работи Борис Джонсън се върна към журналистиката в еврофобския всекидневник "Дейли телеграф", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Той се върна", разтръби в понеделник консервативният вестник.

Прославящият Брекзит автор, станал външен министър през юли 2016 г. след референдума за излизане от Европейския съюз, тогава прецени, че е "неуместно" да продължава да поддържа седмичната си колонка. Отказа се и от заплатата си от 275 000 лири годишно (около 311 000 евро), за да получава като министър годишно 143 789 лири (около 163 000 евро).

Бивш кмет на Лондон, 54-годишният Джонсън пише за вестника от повече от 20 години. Започва като кореспондент в Брюксел от 1989 до 1994 г., след като е освободен от "Таймс", защото си е измислил цитат. Оттогава демонстрира в статиите си пословичен евроскептицизъм.

През двете си години в правителството Джонсън написа двадесет материала за всекидневника, като използва тази трибуна, за да подрива авторитета на министър-председателката Тереза Мей и да осъжда позициите й, поставящи под въпрос твърдия Брекзит.

Джонсън най-накрая подаде оставка от правителството на 9 юли, изтъквайки, че мечтата за Брекзит "е на път да умре", веднага след министъра за Брекзит Дейвид Дейвис и публикуването на плана на Мей за договаряне на "мек" Брекзит с Брюксел при запазване на тесни връзки с ЕС.

В днешния си текст Джонсън обяснява, че "хората в цял свят вярват във Великобритания" и кани британците "да споделят това доверие".