Британският премиер Борис Джонсън обяви, че в Англия се въвежда нова обща карантина заради нарастването на случаите на коронавирус, което води до опасност от препълване на болниците, предадоха световните агенции.

"Ако сега не вземем решителни мерки, националната здравна система може да се окаже пренатоварена след 21 дни", заяви Джонсън и подчерта, че карантината ще продължи поне до средата на февруари.

Новите мерки означават затваряне на училищата, а на хората ще се разрешава да излизат само при изключителни обстоятелства, като отиване на пазар, до аптеката, посещение при лекар, пътуване за работа при липса на възможност за дистанционен труд.

Още от края на декември в по-голямата част от територията на кралството е забранена работата на магазините, продаващи стоки, които не са от първа необходимост, на ресторантите, пъбовете и кафенетата. 

Шотландия също наложи днес национална блокада заради коронавируса през целия януари, съобщи премиерът Никола Стърджън, цитирана от Франс прес.

Карантината ще бъде подобна на тази през март миналата година, като целта е да бъде овладяно разпространението на коронавируса.

"От полунощ и в продължение на целия януари ще бъдете юридически задължени да си стоите у дома", заяви Стърджън на пресконференция.

Сега ситуацията с COVID-19 в Шотландия е най-сериозната от март, подчерта ръководителката на регионалното правителство.

Почти половината от новите случаи на заразяване с коронавирус в британската провинция са с новия щам, който бе открит първо във Великобритания и е със 70 процента по-заразен.

В Уелс е в сила обща карантина от 20 декември, а училищата ще работят в електронна среда до 18 януари.

В Северна Ирландия на 26 декември бе наложена шестседмична карантина, припомня ДПА.

Същевременно Великобритания засили програмата по ваксинация срещу Covid-19 като стана първата държава, прилагаща ваксината, разработена от "АстраЗенека" и Оксфордския университет.

Премиерът Борис Джонсън каза, че ако графикът по ваксинация върви по план, а карантинните мерки се отразят както се очаква на броя на новите случаи и на смъртните случаи, свързани с Ковид-19, ще бъде възможно в средата на февруари да се излезе от карантината. Той призова обаче към предпазливост в сроковете.