Британският премиер Борис Джонсън приветства днес като един невероятен момент излизането на Обединеното кралство от единния европейски пазар. Той също така увери, че неговата страна ще бъде отворена, щедра и обърната навън, предаде Франс прес.

"Това е един невероятен момент. Нашата свобода е в ръцете ни и ние сме тези, които трябва да извлечем най-доброто от това", каза Джонсън в послание по повод Нова година.

От 1 януари 2021 г. Обединеното кралство вече не е част от единния европейски пазар и митническия съюз след Брекзит, състоял се през януари на настоящата година. Преди броени дни след дълги преговори Обединеното кралство и ЕС договориха и търговско споразумение помежду си.

Борис Джонсън се надява да обедини сега британците, разединени по въпроса за Брекзит до степен, в която се пропука единството на страната, отбеляза Франс прес.

"Мисля, че смазващият инстинкт на народа на тази страна ще бъде да се обедини в Обединеното кралство, в което Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия работят заедно, за да изразяват нашите ценности по целия свят", подчерта Джонсън.

"Това ще бъде едно Обединено кралство, което ще е отворено, щедро, обърнато навън, интернационалистическо и упражняващо свободната търговия", каза Джонсън.

Джонсън каза, че страната му планира да работи с други държави по света за използване на науката и технологията в борбата с климатичните промени и подпомагането за създаването на работни места.

В посланието си премиерът засегна и темата за пандемията. Той каза, че е оптимист за 2021 г., въпреки че в идните няколко месеца британците ги чака тежка борба заради новия вариант на вируса, който изисква нова бдителност. Джонсън каза, че четирите нации в Обединеното кралство все още са далеч от нормалността да ходят в пъб, на театър, в ресторант, на концерт или просто да държат за ръка любимите си хора. Той спомена и одобрението на ваксината на АстраЗенека/Оксфорд, която поражда надежда в борбата с пандемията.

Джонсън благодари също така на здравните работници, на продавачите, на персонала в обществения транспорт, на фармацевтите, които той определи като ключови служители в тяхната сфера на работа по време на пандемията.