Бившият крайнодесен бразилски президент Жаир Болсонаро е прекарал миналия месец две нощи в посолството на Унгария в столицата Бразилия само дни след като федералната полиция конфискува паспорта му и арестува двама негови бивши сътрудници по подозрение в подготовка на преврат, съобщи днес негов адвокат, цитиран от Ройтерс.

За престоя на Болсонаро в унгарското посолство от 12 до 14 февруари съобщи първи в. "Ню Йорк таймс", позовавайки се на записи от охранителни камери в дипломатическата мисия, посочва Ройтерс.

Този епизод повдига въпроси за плановете на бившия президент, който е обект на множество криминални разследвания в Бразилия, след като няколко негови близки сътрудници вече са в затвора, информира БТА.

Бразилската полиция не би могла да арестува политик, който се намира в чуждестранно посолство, отбелязва Ройтерс.

Адвокатът на Болсонаро, Фабио Вайнгартен, заяви в социалните мрежи, че бившият президент е прекарал два дни в унгарското посолство, "за да установи контакти с представители на приятелска държава" и "за да обмени информация за политическата обстановка в двете държави".

"Всякакви други интерпретации, извън това което ви казах, са плод на нечие въображение, нямат нищо общо с действителността и са на практика още една фалшива новина", написа Вайнгартен.

По-късно днес бразилското външно министерство извика унгарския посланик за обяснения относно причините за престоя на Болсонаро в унгарското посолство, посочва Ройтерс.